Polip Nedir?

Doç. Dr. Hatice Çelik
Doç. Dr. Hatice Çelik
13 Mart 2020736 görüntülenme
Randevu Al
Polip Nedir?

Vücutta mukoza ile kaplı organlarda gelişen genellikle iyi huylu tümörlerdir. Kadın genital sisteminde rahim ve rahim ağzında yerleşirler. Polipler tıbbi olarak değerlendirilip gerekli durumlarda cerrahi yöntem ile alınmayı gerektirirler. Rahim içi poliplerin gelişiminden östrojen hormonu sorumlu tutulmaktadır. En sık 40-50'li yaşlarda görülürken % 40'ı menopoz döneminde görülmektedir. Alınsalar bile tekrar etme eğilimindedirler.

POLİP NE GİBİ ŞİKAYETLERE NEDEN OLUR?

Genellikle küçük olduklarında hiçbir şikayet yapmazlar. Rahim içi polipler genelde adet kanamalarında düzensizlik ve adet bitiminde kahverengi lekelenme yaparken, rahim ağzındaki polipler ilişki sonrası kanama ile kendini belli ederler. Kanama dışında bazen rahim içi çok sayıda polip varlığı, gebelik materyalinin rahime yapışmasına engel olarak kısırlığa ya da düşüklere neden olabilmektedir.

POLİP TANISI NASIL KONULUR?

Tecrübeli bir jinekolog tarafından adet bitimi döneminde yapılan ultrasonografi ile rahim içi polipler kolayca tanınabilmektedir. Bazı durumlarda ultrason eşliğinde rahim içine sıvı verilmesi (salin sonohisterografi) ya da kamera eşliğinde rahim içinin görülmesi (histereskopi) işlemleri ile polipler, net olarak görüntülenebilmektedir.

Rahim ağzı polipleri rutin jinekolojik muayene olan aletli muayenede (spekulum) kolaylıkla görülebilmektedir.

POLİP TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

0.5 cm'den küçük şikayet yapmayan rahim içi ya da rahim ağzı poliplerine müdahale yapmaya gerek yoktur, sadece takip yapılabilir. Yerleştiği yere, sayısına ve polibin büyüklüğüne göre ameliyat şekli değişebilir. Rahim ağzındaki küçük polipler genellikle anestezi gerektirmeden alınabilirken, büyük polipler anestezi altında cerrahi olarak çıkartılıp kanamayı kontrol altına almak için kök kısmının yakılması gerekebilir.

Rahim içerisindeki bir tane küçük polip, kürtaj dediğimiz işlemle çıkartılabilir. Eğer birden fazla sayıda ya da büyük polipler varsa rahim içine kamera ile girilerek polipler kökünden kesilerek çıkarılmalıdır. Çok nadiren tekrarlayan polip hikayesi olan ve ailede rahim kanseri hikayesi bulunan hastalarda rahim alınması ameliyatı da önerilebilir.

Etiketler

HisteroskopiPolipli hastaPolip oluşumuPolip tedavisiPolip büyümesiPolip aldırmaPolip ameliyatıPolip

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik, 22 Eylül 1979 yılında İzmit’te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2002 - 2007 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” olmuştur. 2011-2012 yılları arasında yaklaşık 1 yıl süreyle Amerika’da “Tufts Üniversity Baystate Medical Center”da pelvik taban cerrahisi ve ürojinekoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. 2019 yılında “Doçent” unvanı almıştır. 2008-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2019 yılında ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır