Polikistik over (yumurtalık) sendromu nedir? neden oluşur?

Polikistik over (yumurtalık) sendromu nedir? neden oluşur?

Polikistik over sendromu (PCOS) temeli genç kızlarda ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan yumurtlamanın seyrek yada hiç olmaması ile ortaya çıkan kadının adet düzenini, çocuk sahibi olma yeteneğini, hormonlarını, kalbini, damarlarını ve görünüşünü etkileleyebilen, ve en sık görülen bir endokrin bozukluktur. 

Düzensiz yumurtlama veya yumurtlama olmaması sonucunda adet olamama yada gecikmeli adet, infertilite, tekrarlayan düşükler, istenmeyen tüylerde artış; kollarda, bacaklarda, karın ve sırt bölgesinde tüylenme artışı, renk koyulaşması ve kalınlaşma, erkek tipi saç dökülmesi, yüz göğüs ve sırt bölgesinde ciltte yağlanma ve sivilce, Kilo problemleri; aşırı kilo, hızlı kilo alıp kilo vermede zorluk, depresyon ve ruh hali değişiklikleri, uyku apnesi, horlama, yüksek kan basıncı polistik over sendromunda basil başına görülebilecek şikayetlerdir. 

Polistik over sendromu tespiti tek bir test yoktur. PCOS tanısı hastanın ilk adet yaşı, adet düzeni, kanama süresi vb gibi hikayesi , şikayetleri, fizik muayene, ultrason ve kan testleri ile konabilir. Aynı zamanda tansiyon ve kan şeker seviyesi de kontrol edilmelidir. Tedavi yöntemi semptomlara göre değişir. 

PCOS'lu hastalarda yumurtlamamaya bağlı gebe kalmakta sıkıntı görülebileceği başlangıç tedavi yumurtlamanın tekrar sağlanmasıdır. Bunun için öncelikle kilo fazlalığı var ise kilo vermenin sağlanması ve hap ( clomiphen citrate- serophene, gonaphene, clomen'¦) ya da günlük iğne tedavisi ile yumurtlamanın uyarılması ve aşılama ( intrauterin inseminasyon ) yapılmasıdır. Eğer bu yolla gebelik elde edilemez ise tüp bebek yapılabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde PCOS lu hastalar en kolay hasta grubundadır. Çünkü bu hastalarda yumurtalık rezervi, yani yumurtalık uyarımı sonrasında elde edilen yumurta sayısı oldukça iyidir. Aynı zamanda bu grup hastalarda transfer edilen embriyo- embriyolar dışında dondurulacak vasıfta embriyo elde edilmesi ihtimali de çok daha yüksek olmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaan Bozkurt

Op. Dr. Kaan Bozkurt, yalnızca Kısırlık/ İnfertilite ve Tüp Bebek alanlarında hasta kabul etmektedir. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1981’de İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olmuştur. 1981’de üniversite sınavında Türkiye 6.’sı derecesiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1988-1989 yıllarında Maltepe Askeri Lisesi’nde tabip olarak askerlik hizmetini yerine getirmiştir. 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlık eğitimi için gerekli ECFMG sınavında ilk %1 içinde yer alarak sınavı başarıyla geçmiştir. 1989’da Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 1. olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda başlamış olduğu ihtisasını 1995 yılında tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1995 ...

Etiketler
Polikistik over sendromu tedavisi
Op. Dr. Kaan Bozkurt
Op. Dr. Kaan Bozkurt
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube