Polen bilgisi

Polenler; 5-40 mikron çapında tohumlu bitkilerde erkek organların başçıklarında bulunan ve daha sonra dağılan erkek döl hücreleridir.

Polen bilgisi

Polenler; 5-40 mikron çapında tohumlu bitkilerde erkek organların başçıklarında bulunan ve daha sonra dağılan erkek döl hücreleridir. Bunlar bitkilerin döllenmesini sağlarlar. Polenler çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Polen taneciklerinin bir kısmı rüzgar yolu ile dağılır ve çok geniş alana kilometrelerce uzaklara yayılırlar ve en çok allerji yapanlar bu grup rüzgarla taşınanlardır. Diğer grup daha büyük polenler parlak renkli güzel kokulu çiçeklerce üretilir ve böceklerle taşınırlar daha az alerjeniktirler.
 Böceklerle taşınan polenler daha ağırdır ve havada asılı bulunmadıkları için pek alerjiye neden olmazlar. Polen alerjisi denince evde büyütülen salon bitkileri allerji yapar mı sorusu akla gelir. Oysa bu tür bitkilerin polenleri genellikle böcekler ile taşındığından ağır ve yapışkandırlar ve havada yaygın bulunmazlar pek de alerjik değildirler.
Polenler genel olarak günün erken saatlerinde atmosfere yayılırlar. Yağmur polen sayısını artırır, sis ise havadaki polenlerin yayılmasını önler.

a) Ağaç polenleri -Ocak-Mayıs arası en çok da ilkbaharda etkilidir. Kızılmeşe, fındık, zeytin, ıhlamur, aksöğüt, karaağaç bazı çınar türleri kavak ve bazı çam türleridir.

b) Çayır polenleri -Mayıs-Temmuz arası yaz aylarında etkilidir. Ülkemizde ayrık otu, kedi kuyruğu, delice otu, domuz ayrığı ve yumak otudur.

c) Yabani ot polenleri -Temmuz- Ekim arası yaz sonu - sonbaharda etkilidir. Ülkemizde yavşan sinir otu, soda otu, kuzu kulağı, dikçam otu, akkaz ayağı

 

Akar( Mite): İnsan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenen bir canlı türüdür. En çok halı, koltuk, yatak ve tüylü veya kirli ortamlarda bulunur. Nemi severler. Mikroskopik canlılardır. 55 mikron boyutuna kadar büyüyen akarlar vardır. 1gr deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterlidir. 156 çeşit akar vardır. Akarların dışkıları ve öldükten sonraki vücut parçaları alerjendir.

Küf mantarları: Hem ev dışında hemde evde güneş görmeyen nemli yerlerde bulunur. Havanın sıcak ve nemli olduğu zamanlarda yazın sonlarına doğru ve erken sonbaharda  daha fazla  olmaktadırlar.


 

Bu makale 10 Ekim 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zafer Berber

Etiketler
Polenler
Uzm. Dr. Zafer Berber
Uzm. Dr. Zafer Berber
Antalya - Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Facebook Twitter Instagram Youtube