Pnömoni (zatürre) hakkında merak edilenler

Pnömoni (zatürrre) nedir? Pnömoni (zatürre) Neden Ortaya Çıkar? Pnömoni (zatürre) Tedavi Yöntemleri nelerdir? Pnömoni (zatürre) önlenebilir mi?

Pnömoni (zatürre)  hakkında merak edilenler

PNÖMONİ:

Pnömoni (zatürrre) nedir?

Pnömoni (zatürre) akciğer dokusunun iltihabıdır.

Pnömoni (zatürre) Belirtileri nelerdir?

Ani başlayan ateş, kuru veya balgamlı öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtilerle seyreder. Bazı hastalarda karın ağrısı, bulantı, kusma da görülebilir. Özellikle 65 yaşüstü ve/veya diyabet, ek hastalığı olan bireylerde hastalık ağır seyredebilir.

Pnömoni (zatürre) Neden Ortaya Çıkar?

Pnömoni bir mikroorganizmanın (bakteri, virüs, mantar, tüberküloz (verem) basili …) vücut direncinin düştüğü bir durumda akciğer dokusuna ulaşıp orada iltihap gelişmesiyle ortaya çıkar. Zararlı gaz, toz maruziyeti, bazı ilaçlar, radyoterapi (ışın tedavisi), romatizmal hastalıklar da akciğerde enfeksiyon dışı pnömoni yapabilir.

Pnömoni (zatürre) Tedavi Yöntemleri nelerdir? Pnömoni tanısının erken konması ve gerekli tedavinin erken başlanması hastalığın hasar bırakmadan iyileşmesini sağlar ve ölüm riskini azaltır. Tedavide tahmini etkene göre antibiyotik, antiviral ve/veya mantar ilaçları başlanır. Pnömoniye bağlı akciğer zarında su toplanabilir. Bu sudaki iltihap çok yoğun olduğunda antibiyotik tedavisi yeterli olmaz, bu sıvıyı göğüs boşluğuna hortum yerleştirerek boşaltmak gerekebilir.  Enfeksiyon dışı pnömonilerin tedavisi çok farklıdır. Mikrobik olan ve olmayan pnömonileri birbirinden ayırmak doğru tedavi için çok önemlidir. Tanı ve tedavide hızlı hareket ederek hastalarımızın bu önemli hastalığın olumsuz sonuçlarından koruyoruz.

Pnömoni (zatürre) önlenebilir mi? KOAH, astım, kalp hastalığı, diabet (şeker hastalığı), kanser, ileri yaş gibi riskli hastalarımızda aşılama ile pnömoni gelişme riskini azaltıyoruz.

 

 

 

 

.

Bu makale 25 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Evrim Eylem Akpınar

3 Temmuz 1976’da Kayseri’de dünyaya geldim. İlkokulu Kayseri’nin Tomarza ilçesinde okudum. 0rta ve Lise öğrenimimi İstanbul Kadıköy Kız Lisesi’nde yaparak 1992 de okul birincisi olarak mezun oldum. Aynı yıl girdiğim üniversite sınavında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi’ni kazandım, 1999’da mezun oldum. 2000-2004 yılları arasında Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde  asistanlık eğitimimi tamamladım.2007 yılında Ankara Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda çalışmaya başladım.2009’ da Yardımcı Doçent kadrosuna atandım. 2014’te girdiğim Doçentlik sınavında başarılı olup Doçent ünvanını almaya hak kazandım. 2019’da Profesör ünvanını aldım. 2017’den beri Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktayım. ...

Etiketler
zatürre
Prof. Dr. Evrim Eylem Akpınar
Prof. Dr. Evrim Eylem Akpınar
Ankara - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube