PLATELET RICH PLASMA (PRP)

Uzm. Dr. Aynur Ketene
Uzm. Dr. Aynur Ketene
23 Ekim 2015182 görüntülenme
Randevu Al
PLATELET RICH PLASMA (PRP)

Hastadan alınan küçük miktardaki kanın, özel bir tüp ile santrifüj edildikten sonra, ayrılan trombosit yönünden zengin plazmanın enjeksiyon yoluyla uygulama yapılacak bölgeye verilmesidir.

Yüze, saçlı deriye, diş etine,eklem içine uygulanabilir.

İlk olarak diş cerrahisinde ve ortopedide kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Medikal bir uygulamadır.

Eklem aralığına uygulandığında hasarlanmış eklemde rejenerasyon dediğimiz yeniden yapılanmaya yol açar.

Sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır. Uygulama sırasında tüm sterilizasyon kurallarına dikkat edilmelidir.

Santrifüj sonucunda mililitresinde yaklaşık 1.5 milyon trombosit bulunan serum elde edilir.

Trombositler; kan pıhtılaşmasında ve doku hasarının iyileşmesinde taşıdıkları büyüme faktörleri nedeniyle  önemli rol oynamaktadırlar.

Böylece doku hasarı ya da yaşlılığın etkilerini geriye çevirecek faktörler istenen bölgeye verilir.

Prp uygulamaları sonrasında cilt parlak ve sıkı bir görünüm alır.Güneş ve yaşlılık lekeleri azalır.İnce çizgilet yumuşar.

PRP bir kök hücre tedavisi değildir.Ancak cilt hücrelerine fibroblast üretme mesajı veren bir uyarandır.

Fibroblastlar kollagen ve elastin üreten  ana yapılardır.

PRP’ nin herhangi bir yan etkisi yoktur, son derece güvenilirdir. PRP sonucunda cilt parlak ve canlı görünür, lekeler yumuşar, ince çizgiler kaybolur, cilt sıkılaşır.

Yaklaşık 3 hafta  arayla kişinin ihtiyacına göre 3-4 seans şeklinde uygulanır.Bu bir yllık kür olarak kabul edilir.

Gerek görülürse tekrarlanabillir.Özellikle hasta menepozdaysa, alkol ve sigara kullanımı varsa 6 ay sonra 1 kür daha yapılabilir.

PRP mi, Mezoterapi mi? Çok sorulan sorular arasındadır.PRP kişinin kendi kanındaki canlı hücreler kullanılarak yapıldığı ve tüm büyüme faktörlerini içerdiği için daha çok tercih edilir.Ancak kanı santrifüj etmek için kulllanılan özel tüpler nedeniyle mezoterapiye göre daha maliyetlidir.

Etiketler

Prp tedavisiPrp zararlarıPrp enjeksiyonuPrp uygulamasının amacıPrp nerelerde kullanılırPrp nasıl yapılırPrp uygulama alanlarıPrp uygulaması nedirPrp ne demekPrp injection nedirPrp kullanımıPrp iğnePrp trombosit rengiPrp saç tedavisiPrp kimlere yapılmazPrp uygulaması ne kadar sürerPrpesedPrph2Prpzorişlemmidir

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Aynur Ketene

Uzm. Dr. Aynur Ketene

Uzm. Dr. Aynur KETENE, 1966 yılında Ankada’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi'nde tamamlamıştır. Hemen ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1994 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır