Piriformis sendromu ve tedavisi

Piriformis sendromu ve tedavisi

Piriformis sendromu, bel fıtığını taklit eden bir durumdur. Eğer doğru değerlendirme yapılmazsa piriformis sendromu hastalarına bel fıtığı zannedilerek yanlış tedaviler uygulanabilir.

Piriformis kası vücudun kalça bölgesinde derinde bulunan bir kastır. Kalçada siyatik sinir bu kasın yakınından hatta bazen içinden geçer. Bu kasta oluşan spazm sonucunda siyatik sinir üzerinde bası bulguları gelişebilir. Bu durumda kalça ve bacak ağrısı, uyluk arkasına nadiren de bacak ve ayağa yayılan duyu uyarılarını algılamada bozukluk oluşur. Bu hastalarda dokunma duyusu ağrı olarak algılanabilir.

Belirtiler aniden başlayabileceği gibi, hafif şiddette başlayıp zamanla artabilir. Oturma, özellikle sert zeminde oturmak ağrıyı artırır. Ağrı genelde kalça bölgesindedir ve hastalar, yürürken veya bacak bacak üstüne atma hareketinde ağrıların arttığını ifade eder.


Piriformis Sendromu Tedavisi

Piriformis sendromunun tedavisinde, floroskopi adı verilen özel radyolojik görüntüleme eşliğinde kas içine lokal anestetik ve kortikosteroid enjeksiyonu yapılabilir. Son yıllarda kas içine yapılan botulinum toksin (Botox) enjeksiyonu tedaviye yeterli cevap alınamayan durumlarda etkili bir yaklaşımdır.

Bu makale 8 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Çelik

Uzm. Dr. Mehmet ÇELİK, İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1996 - 2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi'nde yaparak Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olmuştur.

Uzmanımız 2022 yılı itibariyle kendi özel muayehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir.

Etiketler
Piriformis sendromu
Uzm. Dr. Mehmet Çelik
Uzm. Dr. Mehmet Çelik
İstanbul - Algoloji (Anestezi ve Reanimasyon)
Facebook Twitter Instagram Youtube