Perıodontolojı

Perıodontolojı

Periodontolji, dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların, normal yapısı ve hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır.

Dişeti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Toplumda yaygın olarak rastlanan periodontal hastalıkların ilk belirtisi diş etinde kanamadır. Diş eti kızarık, şiş ve parlak yüzeylidir. Çoğu zaman bu belirtilere, ağız kokusu, diş etinde kaşınma, kanama hissi, dişlerde hassasiyet de eşlik eder. Periodontal hastalıklar toplumda çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta insanı farklı şiddette etkileyebilmektedir. Çoğu zaman hastanın ağrı gibi bir şikayeti olmadığı için belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Hastanın şikayeti olduğunda ise sağlam, çürüksüz dişler destek dokulardaki kayıplardan dolayı sallanarak kaybedilmektedir.

Dişeti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Dişeti hastalıklarının önlenmesinde öncelikli görev hastanın kendisine düşmektedir. Hasta dişlerini korumak için günlük ağız bakımını doğru ve düzenli yapmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerin üzerindeki bakteri plağı uzaklaştırılmalıdır. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmeli, kontrol ve tedavi uyarıları dikkate alınmalıdır.

Diş Taşı Temizliği Nedir? Diş Taşı Temizliği Dişlerime Zarar Verir Mi?
Diştaşı (tartar), bakteri plağı denilen birikintilerin diş yüzeylerinde uzun süre kalması sonucu oluşan sert yapılardır. Oluşumunda tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat tuzları etkindir. Temizlenmeyen plak üzerine bu inorganik kristaller çöker ve diş yüzeyindeki sert yapıları oluştururlar. Diş taşlarının oluşmaması için ağız hijyenine dikkat etmek gerekir.

Diştaşı temizliği uygun bir şekilde yapıldığında dişlere zarar vermez. 

   


Dişeti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Diş taşlarının olması, kötü ağız hijyeni, düzgün yapılmamış taşkın dolgular, uyumsuz kron ve köprüler, Bruksizm (diş sıkma), hatalı diş fırçalamak, genetik yapı ve diş eti hastalıkları dişeti çekilmesine sebep olabilir. 

   

Dişeti çekilmelerinde dişetinin tekrar kendi kendine sağlıklı konumuna dönmesi söz konusu değildir. Ancak ciddi sorun yaratan durumlarda (kök yüzeyleri açıkta ve hassasiyet çok fazlaysa) öncelikle ilk aşamadaki tedaviler uygulanır ve gerekirse cerrahi müdahale yapılabilir.

Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?
Hastalığın daha ilerlediği durumlarda dişeti ceplerini kaldırmak gerekir. Yok olan kemik yeniden oluşamayacağı için özel teknikler kullanılır.

Gingivektomi
Diş eti hastalıklarında diş eti büyüyerek bakterilerin barınabileceği derin cepler oluşturur. Gingivektomi aşırı büyümüş dişetinin kaldırılmasıdır. Bu fazlalığın kaldırılmasıyla bakterilerin toplanabilecekleri alan ortadan kaldırılmış olur.

Flap Ameliyatları
İltihaplı dokuyu ve diş taşlarını daha etkin şekilde temizleyebilmek için (0,5 mm den daha derin ceplerde) flap operasyonuna gerek duyulur.

Bu operasyonda dişeti kaldırılıp altındaki yabancı iltihabi dokular temizlenip, dişeti tekrar kapatılır.

Aşırı kemik kayıpları olduğunda flap operasyonu uygulanması esnasında kemik oluşmasını sağlayan tozlarla kemik kayıpları doldurulmaya çalışılır. Operasyon alanına yerleştirilen bu tozlar kemik dokusu tarafından yok edilerek normal kemik dokusuna dönüştürülür.
 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Remzi Ülgen

Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1953 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Lise eğitimini 1970 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversites Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1975 yılında tamamamıştır. 1976-1987 yılları arasında Çorum Alaca Sağlık Merkezi'nde görev yapmıştır. 1996 yılından itibaren İstanbul Diş Hekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyonu'nda, Tüketici Hakları Komisyonu'nda ve TDB Tüketici Hakları Komisyonu'nda komisyon üyesi olan Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1 yıl Okçu Musa İlköğretim Okulunda komisyon üyesi olarak, 5 yıl ise Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Kapasitesinin Arttırılması Uygulama Projesinde (Bilecik-Osmaneli) çalışmalar yapmıştır. 1. Bursa Ağız Diş Sağlığı Kurultayına, 1. Diş Hekimliği Tüketici Hakları Kurultayına, Mersin Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı, Örgütlenme ve ...

Etiketler
Flap ameliyatları
Dr. Dt. Remzi Ülgen
Dr. Dt. Remzi Ülgen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube