Doktorsitesi.com

Pektus Cariantum (Güvercin göğsü) nedir ve tedavisi nelerdir?

Op. Dr. Şamil Günay
Op. Dr. Şamil Günay
3 Aralık 20202066 görüntülenme
Randevu Al
Pektus Cariantum (Güvercin göğsü) nedir ve tedavisi nelerdir?

İman tahtasının (sternum) öne çıkıklığıdır. Kunduracı göğsüne göre daha nadir görülür.

Erkeklerde 3 kat daha fazla görülür. Genel toplumda %0.06 (10,000’de 6 kişide). Genellikle ergenlikte fark edilir (11-15 yaş).

Şikâyetleri nefes darlığı, hızlı soluma, çabuk yorulma, Zatürre ve %20’sinde doğumsal kalp hastalıkları vardır; ritim problemi, vs.

Başka hastalığı olmayan ve düzeltme istemeyen hastalarda herhangi bir girişime gerek yoktur. Cerrahi düzeltme (Açık cerrahi düzeltme ve Kapalı Abramson bar düzeltme ameliyatları) çoğunlukla görüntü için kozmetik amaçlı yapılır. Sosyal fobiyi de ortadan kaldırır, hastanın öz güveni yeniden kazanılır

Ameliyatsız tedavi de mümkündür; özellikle iman tahtasının orta ve alt kısmındaysa öne çıkıklık “Kompresiv Korse Yöntemi” ile 24 ayda düzelme sağlanabilir; %75 Başarı sağlanır.

Yandaş başka hastalık yoksa spor yapılmasında bir engel hal yoktur.

Açık ve Kapalı iki ameliyat yöntemi vardır:

a-) Açık modifiye Ravitch yöntemi (bar kullanılmaz) ve

b-) Kapalı Abramson Bar Yöntemi (3 yıl sonra için bir ameliyatla bar çıkartılır).

Gerek Açık gerekse Kapalı ameliyatla yapılan düzeltme ameliyatlarının başarısı oldukça yüksektir (%95-99).

Ameliyattan sonra ağrı olabilir, ancak günümüz analjezi ve anestezi teknikleri sayesinde ağrı oldukça iyi kontrol edilebilmektedir.

Ameliyattan sonra hasta genellikle 4.-5. Gün taburcu edilir. Reçetesi düzenlenir. Günlük pansuman yaptırmalıdır. 10. Gün, 1.-3.-6.-12.-24.-36. Ay kontrollerine çağrılır.

*Güvercin göğsü için KORSE tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın ölçülerine ve çıkıklığın bölgesine göre hazırlanan korseyi hasta, en az 18-24 ay süreyle günde 8-12 saat kesintisiz kullanması gerekir. 24 ayın sonunda başarı oranı: %70-75’dir.

*Korse tedavisinde başarı oranı nedir?

C: 24 ayın sonunda başarı oranı: %70-75’dir.

Etiketler

Pektus ekskavatum (kunduracı göğsü)Pektus karinatusPektus ekskavatumSternumPektus excavatumPektus deformitesiPektus excavatusPektusPekiştiriciPektus carinatumSternum çıkıntıları herkeste varmıSternumda şekil bozukluğuPektus karinatumPektus karinatum için düzeltme cerrahisi endikasyonuPektus ekskavatusPektus carinatum hastalığıPektus ameliyatıPektus ameliyatından sonra sigara içiminin zaralarıPektus düzeltme ameliyatıPektus artarmıPektus ekscavatum cerrahi tedaviSternum kemiğiPektus tedavisiPektus nedirGöğüs şekil bozuklukları

Yazar Hakkında

Op. Dr. Şamil Günay

Op. Dr. Şamil Günay

Op. Dr. Şamil Günay, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2009 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Göğüs Cerrahisi uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır