Doktorsitesi.com

Parmak emmek normal midir ?

Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin
Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin
13 Mayıs 2016338 görüntülenme
Randevu Al
Parmak emmek normal midir ?

Çocuklarda 1 yaş civarında  bir çoğunda parmak emme vardır.  Bu 3-4 yaşına kadar devam edebilir. Bu refleks açlık veya beslenme ile alakalı bir durum değildir. Eğer 4-5 yaşına gelmiş parmak emme alışkanlığı devam ediyorsa bu davranışı çocuğa güzelce anlatmak  gerekir.  5 yaşından sonra parmak emme davranışı varsa hayattaki kaygı gibi sebebleri araştırmak gerekebilir.

Parmaklarını emme sebepleri

1 yaş civarındaki çocuklar uykuya geçerken

Diş çıkarma zamanlarında,

Çevresinde parmak emenler varsa,

Aile içi gerginliklerde, kardeş dünyaya geldiğinde,

Zorlukta, utanma, sıkılma varsa sevgi ve güven eksikliği varsa,

Memeden erken ayrılmışsa ve ek besinlere zorlanmışsa 

Parmak emme henüz gelişmekte olan kas ve kemikler üzerinde basıç oluşturarak dişlerin yer değiştirmesine sebeb olabilirler. Bu sebebler üst ön dişler öne; alt ön dişler geriye doğru eğilir. Alt – Üst ön dişler arasında açıklık meydana gelir.Çocuk bu alışkanlığını 3 yaşına kadar bıraktığında açıklık kapanır. Ancak 3,5 yaşından sonra kalıcı olabilir.Parmak emme uyurken dahi devam ediyorsa diş bozulmaları olur. Bunun sonucunda üst çenede darlık V şeklinde çene kavisi oluşur.

Herşeye rağmen parmak emme davranışını cezalar ile engellenememektedir. Ellerini bağlamak, eline vurmak  veya biber sürmek gibi   cezalar uyum problemlerini beraberinde getirebiliyor.

Bebekler en çok başparmağı emerler. Diğer parmaklarının emenlerde vardır. Hatta ayak parmaklarını emen bebekler dahi vardır. Bu alışkanlık anne karnında dahi vardır. Bu emme refleksi onların en güçlü refleksidir. Çünkü doğduktan sonra 4-5 aya kadar sadece emerek beslenmektedir. Emme aynı zamanda bebeğe haz ve mutluluk veren bir eylemdir. 1 yaşına kadar parmak emme terk edilir. 1 yaşından sonra parmak emen çocuk yorgun sıkıntı veya bir problem nedeniyle emiyordur.

Parmak emme davranışını terk ettirmek için ödüllendirin

Psikolojisini bozacak etkileyecek davranışları düzeltin, şiddetten uzak durarak güzellikte gösterin,

Oyun ortamları ve meşguliyetler oluşturun.

Etiketler

Parmak emmesiParmak emme alışkanlıgıParmak emme alışkanlığı nasıl bırakılırParmak emmek normal midirParmak emmenin yaşı var mıdırParmak emme sebepleriParmak emmeyi önlemenin en etkili yoluParmak emmenin sebepleri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin

Uzm. Dr. Sabriye Müge Kesgin

1997-2003 Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır