Parmak çıtlatmanın zararı var mı?

Parmak çıtlatmanın zararı  var mı?

Eklem arasındaki boşluk artınca veya genişlemesi ile birlikte eklem sıvısı içerisindeki minik baloncukların sıkıştırılıp çıkardığı sestir.

Bu sesin yeniden çıkartılabilmesi için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. O yüzde kişi parmakları belirli bir süre geçmeden yeniden çıtlatamaz.

Çıtlattıktan sonra kişide rahatlama hissiyatı uyandırır. Bu eklem çevresinde reseptör denilen alıcıları uyararak eklem kaslarının gevşemesine yol açar.

Parmak çıtlatmak ağrıya yol açar mı?

Parmak çıtlatanlar ellerinde kalıcı rahatsızlık oluşacağına dair kesin delil yoktur. Parmak çıtlatmanın ellerde titreme ve kavrama gücünde yetersizlik olduğu konusunda da yeterli bilgi yoktur.

Parmak çıtlatma esnasında kişiye gevşeme hissi verdiği için rahatlama hissi verir. Parmak çıtlatma bazen kişi içsel sıkıntı yaşadığında veya ağrıları olduğunda da çıtlatma gereği duyar.Elde ağrıya neden olan bazı rahatsızlar olanlarda ellerde gevşetici hareketler isteği olur. Bu hastalar eller parmakları çıtlatarak rahatlayabilirler. Bununla birlikte romatizmal yakınmaları bulunan kişiler eklem ağrıları daha fazla olduğu için parmaklarını çıtlatma isteği duyabilirler. El kavrama gücünde azalma  romatizmal hastalıklar birlikte olan kişilerde görülebilir.

Uzun dönemlerde parmak çıtlatmanın ellerde titreme veya el kireçlenme yol açacağına dair kesin delil yoktur. Fakat el parmaklarda sürekli  devamlı parmakları zorlar nitelikte eğilip bükülmesi kas tendon ve eklem zarını zorlayabilir. Eklem zarında oluşan yırtıklar ve hasar kişide kalıcı rahatsızlar bırakabilir. Eklemin bükme veya açma yönlerinde aşırı zorlanması eklem içi basıncı artırır. Bu basınç artığında kıkırdak doku hasarı oluşabilir. Bununla birlikte eklem kapsülünde gerilme zorlanma olabilir. Bu da eklemde ilerki dönemlerde şekil bozukluğu ve hasara yolaçabilir.

Parmak çıtlatma bazı insanlarda alışkanlık olabilmektedir. Bu alışakanlık kendilerini rahatlama hissi verse bile etrafındaki insanları çıkartılan ses huzursuz edebilmektedir. Sonuç olarak devamlı ve takıntılı bir hal olmaması durumunda çıtlatmanın belirgin bir zararı yoktur.

içerik bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz!. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez!.  bilgilerin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Parmaklarım ağrıyor
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube