Parafarengeal bölge tümörleri ve tedavisi

Parafarengeal bölge tümörleri ve tedavisi

Parafarengeal Bölge - Prof. Dr. Çetin Vural

Çene kemiğinin yukarıya doğru uzanan kısmı ve arkada kulak kemiği arasında kalan boşluğun derinliklerinde parafarengeal bölge yer almaktadır. Bu bölgede dili, yutağı ve ses telini hareket ettiren sinirler, internal karotid / karotis arter (şah damarı) ve lenf bezleri bulunmaktadır.

Bu bölgeye yerleşmiş kitleler genellikle başka sebeplerle çekilen US (ultrason), BT (bilgisayarlı tomografi) ve MR (manyetik rezonans) sonucunda tespit edilmektedir. Bazen de hastalar çene köşesinin alt derinlerinde bir şişlik hissetmesi ile doktora başvurmaktadır. Parafarengeal bölgenin tümörleri belli bir büyüklüğe ulaştığında bademcik, yutak yan duvarı ve damakta dışarıdan içe doğru bir itilmeye de yol açabilir.

Parafarengeal bölge tümörleri genellikle benign karakterde yani iyi huyludur ve yavaş büyürler. Bu bölgede nadiren de olsa malign yani kötü huylu tümörlere de rastlanmaktadır.

Parafarengeal bölgede en sık görülen üç tümör aşağıda listelenmiştir:

Tükürük bezi tümörleri (en sık pleomorfik adenom)

Sinirler ve sinir kılıfından kaynaklanan tümörler (Schwannoma)

Paraganglioma tümörleri (en sık Glomus Vagale)

Parafarengeal bölgede Schwannoma tümörü - Prof. Dr. Çetin Vural

Prof. Dr. Çetin Vural

Parafarengeal bölgede bir kitleye rastlandığında detaylı bir muayenenin ardından radyolojik incelemeler yapılmaktadır. Ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR benzeri görüntüleme yöntemleri ile kitlenin yapısı, türü-cinsi, büyüklüğü, kaynaklandığı yer ve yayıldığı bölgeler tespit edilmektedir. Bazen bu kitlelerde teşhis koyulabilmesi için ince iğne biyopsisi yapılır.

Çoğu zaman bu tümörler biyopsiye başvurmaksızın ameliyatla tamamen çıkartılır ve kesin teşhis çıkartılan kitlenin patoloji incelemesi sonunda konulur.

Bu tümörlerin tedavisi hemen her zaman cerrahi olarak çıkartılmalarıdır. Ancak ulaşılması zor ve hayati yapıları içeren bir bölgede olmaları nedeniyle cerrahi tedavileri o bölge anatomisine hakim olmayı ve deneyimli olmayı gerektirir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çetin Vural

Prof. Dr. Çetin Vural Konya’da 1960 yılında doğdu. Ankara Bahçelievler İlkokulu’nu, Ankara Deneme Lisesi orta kısmını ve 1977 yılında Ankara Fen Lisesi’ni bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1984 yılında mezun oldu. Zorunlu hizmetini tamamladıktan sonra Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz hastalıkları ihtisasına başlayarak 1990 yılında Kulak Burun Boğaz uzmanı oldu. Aynı hastanenin Kulak Burun Boğaz kliniğinde başasistan olarak çalışmaya başladı ve 1998 yılında sınav kazanarak Şişli Etfal Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniği şef yardımcısı oldu. Gereken sınavları ve aşamaları 2003 yılı Nisan ayında tamamladıktan sonra Kulak Burun Boğaz dalında doçent ünvanını aldı. Bu süre içerisinde 1994 yılında 3 ay ABD, Indianapolis şehrinde ve 2000-2001’de ABD, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nde baş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Parafarengeal bölge tümörleri
Prof. Dr. Çetin Vural
Prof. Dr. Çetin Vural
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube