Pankreas kanseri

Pankreas kanseri toplumda genel olarak ciddi korku yaratmayı başarmış bir kanser türüdür. Ancak günümüzde ileri cerrahi teknikler sayesinde tecrübeli ellerde pankreas kanserinden kurtulan hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Pankreas kanseri tedavisi, kanserin evresine, büyüklüğüne, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler bulunabilir.

Pankreas kanseri

Cerrahi müdahale: Esas tedaviyi oluşturur ve en iyi sonuçlar ameliyatla kanseri çıkartılan hastalarda görülmektedir. Bir başka deyiş ile ameliyat ile pankreas kanseri çıkartılmayan hastaların hastalıktan kurtulma şansı yoktur. Pankreas kanseri tedavisinde cerrahi müdahale, kanserli hücreleri tamamen çıkarmak için kullanılır. Cerrahi müdahale, kanserin büyüklüğüne, yerine ve yayılımına bağlı olarak Whipple ameliyatı veya distal pankreatektomi gibi farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.Daha nadiren pankreasın tamamı çıkartılabilir.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların kullanılmasını içerir. Pankreas kanseri tedavisinde kemoterapi, kanserin evresine, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak farklı birkaç ilaçla birleştirilerek kullanılır. Ameliyat öncesinde, ameliyat sonrasında, bazen de hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrasında hastaya verilebilir.

Radyoterapi: Radyoterapi, yüksek enerjili ışınların kanser hücrelerini öldürmek için kullanılmasıdır. Pankreas kanseri tedavisinde, radyoterapi kemoterapi ve cerrahi müdahale ile birlikte kullanılabilir.

İmmünoterapi: İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok etmesine yardımcı olmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Pankreas kanseri tedavisinde immünoterapi, kemoterapi ile birleştirilerek kullanılabilir.

Hedefe yönelik tedaviler: Hedefe yönelik tedaviler, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılımını engellemeye yardımcı olan spesifik ilaçları içerir. Pankreas kanseri tedavisinde hedefe yönelik tedaviler, kanserin tipine ve yayılımına bağlı olarak kullanılabilir.

Pankreas kanseri tedavisi, sıklıkla birden fazla yöntemin bir kombinasyonu ile yapılır. Tedavi seçenekleri, hastanın özelliklerine ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Pankreas kanserinin tedavisi, erken teşhis edildiğinde daha başarılı olma olasılığı daha yüksektir. Ancak günümüzde yeni teknikler ve tecrübeler ile her evredeki pankreas kanserlerinin tedavisinde önemli başarılar elde edilmekte ve kurtulan hasta sayısı gittikçe artmaktadır.

Bu makale 12 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp

Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, 1965 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.  Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 1990-1994 yılları arasında Genel Cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Gastroenteroloji Cerrahisi üst ihtisasını yapmış ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak, 2005-2020 yılları arasında Gastroenteroloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Nakli Enstitüsü olarak görev yapmıştır.

 

Etiketler
Pankreas kanseri ameliyatı
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube