Çarpıntı, terleme, titreme, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, baş dönmesi, aklını yitirme korkusu, ölüm korkusu vb bulgularla ortaya çıkan panik atakların yaşanması ve bunların tekrar etmesinden korku ile karakterize bir hastalıktır.
Genel olarak psikiyatrinin major sendromlarından anksiyete bozuklukları başlığı altında ele alınır.
Yaşam boyu ortaya çıkma olasılığı %1-4 arasında değişir.
Panik bozukluk genetik geçiş özelliği gösteren bir hastalıktır. Hastalığın bunun dışındaki sebepleri hakkında fazla bilgi yoktur.
Panik bozukluk gösteren hstalarda elektrofizyolojik, kimyasaal ve yapısal bir takım beyin değişiklikleri saptanmaktadır. GABA/Benzodiazepin reseptörlerinde duyarlılık sorunları vardır. Beynin korku ile ilgili merkezlerinde anatomik değişiklikler gözlenmektedir. Özellikle hızlı frekansta artışla karakterize EEG bulgularına rastlanmaktadır. İntravenöz laktik asit enjeksiyonu panik bozukluğa yatkın kişilerde panik ataklara yol açabilmektedir.
Genel olarak vücudun istemsiz mekanizmalarını idare eden sinir sistemi, vejetatif sistem, sempatik yönde artmıştır. Beden bir tehlike algısı hissetmekte ve kaçış ya da kavga poziyonu almaktadır.
Panik ataklar kendiliğinden gelişebileceği gibi bir takım uyaranların etkisi ile de ortaya çıkabilir. Mesela örümcek korkusu olan birisi, örümcekle karşılaştığında paniğe kapılabilir.
Birçok tıbbi hastalıkla karışabilir. Epilepsi, tiroid fonksiyon bozuklukları, şeker metabolzimasında bozukluk vb bunlardan sadece bir kaç tanesidir.
Hastalık genelde kronik gidişlidir.
Tedavisinde ilaç ve davranışçı-bilişsel psikoterapi birlikte uygulanır.