Panik atak bir kişi iseniz neler yapmalısınız?

Panik atak bir kişi iseniz neler yapmalısınız?

Hastalarımla veya yakınlarıyla konuşurken de, günlük hayatta da “ben biraz panik atak birisiyim” diyen kişilerle karşılaşıyorum. Panik atak bir hastalık ismi ama artık neredeyse bir sıfat gibi kullanılıyor. Peki bir kişi “panik atak bir yapıda” ise ne yapmak gerek?

Aslında bu sorunun cevabı ne kastettiğinize göre çok değişken. Eğer panik atak derken, çok heyecanlı, telaşlı bir kişi olduğunuzdan bahsediyorsanız, büyük olasılıkla psikiyatristinizin anladığı anlamda panik bozukluk hastalığınız yok demektir. Bu yaşadığınız durumun bir hastalık olup olmadığına karar vermek için üç şeye dikkat etmelisiniz:

1-      Bu heyecan, telaş hali yeni mi ortaya çıktı, eskiden beri var mı? : Eğer eskiden beri telaşlı bir kişiyseniz, mizacınızın böyle olma olasılığı yüksek. Kişinin mizacı, veya başka bir deyişle huyu, telaşlı,  heyecanlı veya evhamlı olabilir. Buna bir hastalık denilemez. Bir kişinin huyunun tamamen değişmesi zor. Ama bu durum çok şiddetliyse yine de bir psikiyatristin faydası olabilir. Yeni ortaya çıkan durumlarda ise psikiyatrik hastalıkları daha fazla akılda bulundurmak gerek.

2-      Heyecan telaş durumuna yol açabilecek bir stresiniz var mı? : İşte ya da özel hayatınızda büyük değişiklikler, kararsızlıklar yaşıyorsanız; kendinizin ya da tanıdığınız birilerinin  başına üzücü korkutucu olaylar geldiyse  endişeli olmanız normal. Yine de, heyecan ve telaşınız çok şiddetliyse psikiyatristiniz size bunu kontrol altına alabilecek ilaçlar veya yöntemler önerebilir.

3-      Bu durum günlük hayatınızı engelliyor mu?: Heyecan , telaş, evham ve korkular işinizi iyi yapmanızı engelliyor mu? Arkadaşlarınız, aileniz ile ilişkileriniz bu yüzden bozuluyor mu? Okul performansınız düşüyor mu? Bu durum eski ya da yeni, sebepli ya da sebepsiz olsun, o zaman psikiyatrik yardım istenecek bir durumunuz var demektir. Her ne kadar günlük hayatta “panik atak” diye adlandırılsa da  psikiyatriste bu şikayetlerle gittiğinizde size yaygın anksiyete bozukluğundan depresyona, uyum bozukluğundan panik bozukluğa bir sürü tanı almanız olasılığı var. Önemli olan, belirtilerinizi doktorunuza eksiksiz bir şekilde aktarmanız.

Özetlersek, Heyecanlı bir yapıda olmak her zaman bir hastalık anlamına gelmez. Kolay panik oluyor olmanız da panik bozukluk hastalığı olduğunuzu göstermez. Ama korku ve heyecanlarınız hayatınızı zorlaştırıyor ise yine de uzman yardımından fayda görebilirsiniz. Gerçek panik atak olduğunuzu nasıl anlayacağını ise başka bir makalede ayrıntıları ile inceleyeceğiz.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Defne Eraslan

Uzm. Dr. lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Psikiyatrist olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Web sitesi: www.defneeraslan.com

Uzm. Dr. Defne Eraslan
Uzm. Dr. Defne Eraslan
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube