Özgül öğrenme bozuklukları sanıldığından daha yaygındır.

Özgül öğrenme bozuklukları sanıldığından daha yaygındır.

Genelde çocuk okula başladıktan sonra sorun farkedilse de, gelişim dönemlerde geç konuşma, ince motor gelişimde gecikmeler, sakarlıklar, zamanı, sağını solunu öğrenmede zorluklar, öğrendiğini düşündüğümüz şeyleri unutması, dağınık olması, oyun kurma sürdürme becerisinin iyi olmaması, kuralları anlama ve uygulamada yaşadığı zorluklar gibi bir çok şey okul öncesinde izlenebilir. Ama daha küçük öğrenir düşüncesi bir sorun olduğunu anlamamızı güçleştirir.

Bu nedenle ebeveynler, ya da çocuğa bakım verenler, okul öncesi eğitim kurumlarında ki eğitimciler ve okul dönemi eğitimcilerin öğrenme bozuklukları konusunda bilgi sahibi olması çok önemlidir. Çünkü öğrenme bozukluğu çocuğun sadece akademik gelişimini olumsuz etkilemez.

Onun kendiyle ilişkisi, sosyal ilişkileri, psikolojik ve sosyal gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Kendine güvensiz, içe dönük ya da hırçın, huzursuz, öfke kontrolü zor çocuklar olarak karşımıza çıkabilirler. Yapamıyorum kaygısının ve yapamadıkları şeyler için sürekli uyarılmalarının onların iç dünyasını nasıl etkileyebilir bir an durup düşünmenizi öneririm. Önünüze bilmediğiniz dilde bir kitap konuldu ve okumanız istendi. Nasıl hissedersiniz? En basit anlatımla zorlandığınız şeylerden kaçmak bizim için bile kolay bir seçenekken çocuklarımızın bu kaçınmalarını görmezden gelmek, onların yalnız, çaresiz hissetmelerine neden olmaz mı?

Birşeyi yok düzelir demek yerine çözüm aramanız onlar için yapacağınız en güzel şey olacaktır. Öğrenme bozuklukları konusunda farkındalık sağlamak biz profesyonel çalışanların görevi ve her platformda bunu vurgulamaktan çocuklarımız için vazgeçmeden sabırla anlatmaya devam etmeliyiz. Herkese sevgiler.

Bu makale 18 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk

08.05.1971 yılında Hatay'da öğretmen anne babanın 2.çocuğu olarak dünyaya geldim. O dönemin sosyokültürel dokusunda mutlu, sağlıklı bir çocukluk ve gençlik döneminin ardından 1988'de Antakya Lisesinden mezun oldum. Bu sosyokültürel yapıyı özellikle vurguluyorum çünkü günümüz çocukları ve gençleri günümüz sosyal yapısı içinde çok fazla olumsuz duruma maruz kalmaktadır. 1989'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesine başladım. Disiplinli,güvenilir, donanımlı bir eğitim süreci verdiği için tüm hocalarıma teşekkürü hep bir borç bilmişimdir. 1996 ekim ayında Tıp Fakültesinden mezun oldum. Askeri Hekim olduğum için Uzmanlık Eğitimi başlamadan önce kıta görevi için Balıkesir 9.Ana Jet Üs'sünde görev yaptım. 1999 yılında Gülhane Tıp Akademisi Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında uzmanlığa başladım. Uzman ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Özgül öğrenme
Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk
Uzm. Dr. E.Bengü Kayatürk
Bursa - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube