Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocukların geliştirdikleri zihin kuramı yetenekleri

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TANISI ALMIŞ ÇOCUKLARIN GELİŞTİRDİKLERİ ZİHİN KURAMI YETENEKLERİ

Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocukların geliştirdikleri zihin kuramı yetenekleri

   Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocukların en önemli özellikleri olan okuma, yazma, konuşma, matematik gibi akademik becerilerinde yaşıtlarına ve zihinsel gelişimine oranla düşüklük görülür. Aynı zamanda; Dinleme, düşünme, anlama, akıl yürütme, kendini ifade etme,  motor işlev, organizasyon gibi tüm yaşam alanları da sorundan önemli ölçüde etkilenir.  Bu sorunlardan birinin ya da birden fazlasının görülmesi çocuğun çevresiyle, özellikle arkadaş ve akranlarıyla olan iletişimini, okul başarısını, mesleğini ve benlik saygısını da olumsuz etkilemektedir.

          Sosyal becerilerdeki bozukluklarından dolayı arkadaşları ve akranları ile oyun ortamı gibi iletişimsel ortamlardan uzak kalmaları, zihin kuramı gelişimsel yeteneklerinin de geri kalmasına neden olmaktadır.              

          Zihin Kuramı, algı, istek, inanış gibi zihinsel durumlara bağlı olarak, başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabilme ve buna göre davranışlarını düzenleyebilmeyi ifade eder.

          Çocuğun günlük hayattaki sosyal deneyimleri, oyun ortamları, iletişimin niteliği ve niceliği çocuğun zihinsel süreçleri öğrenmesine dolayısıyla zihin kuram yeteneklerinin gelişmesine neden olur.

      Zihin Kuramı gelişimsel olarak artan bir şekilde gelişmektedir. Gelişim sırasına göre;

Birinci-derece yanlış inanç (3-4 yaş),

                                              İkinci-derece yanlış inanç (6-7 yaş),

 İmayı anlama (ironi) algısını kavrama (7-8 yaş

9-11 yaşlarında gaf yapma, pot kırma kavramı ile zihin kuramı gelişimi tamamlanır. Okul öncesi dönemde temelleri atılan zihin kuramı yaş ilerledikçe zihinsel ve sosyal gelişimin sağladığı olgunlaşma ile davranışlarda kalıcı hale gelir.    Çocuğun bilişsel gelişim düzeyi, dil becerileri, sembolik oyun becerileri, kardeş sayısı, çocuk-ebeveyn ilişkileri, yaygın gelişim bozukluğu (otizm, asperger), özel öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı v.b. tanısı almış çocuklarda zihin kuramının gelişiminde yetersizlikler ya da bozukluklar görülebilir.  Bu yetersizlikler diğer insanların davranışlarının altında yatan niyetin anlaşılmasında, sosyal uyaranları işleme becerisinde eksikliğe, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurmada ve bağımsız yaşama becerilerini kazanma ile ilgili sorunlar yaşamasına yol açar.

          Gelişimsel gecikme açısından risk altında olduğu düşünülen bebek ve çocukların tanınması ve gerekli önlemlerin alınabilmesi açısından testler uygulanır. Testler çocuğun yaşına ve gösterdiği risklere göre uygulanır.

          Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocuklara Zihin Kuramı Testleri de uygulanarak bireysel eğitimine, zihin kuramı yeteneklerini geliştirme eğitim programı da ilave edilmelidir.                  

Bu makale 16 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Kadriye Özen

Uzm. Kadriye ÖZEN, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Lisans ve Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Ana Bilim Dalı Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Dalında eğitimini tamamlamıştır. 1983 yılında hizmet yaşamına başlayan Kadriye ÖZEN, BAŞBAKANLIK SHÇEK Hatay Kreş ve Gündüz Bakımevi İzmir Eğitim Program sorumluluğu, HALK BANKASI Ege Bölge Müdürlüğü Anaokulu Kuruculuğu ve Müdürlüğü, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Eğitim Birim sorumluluğu görevlerinde bulunmuştur. Otuz yıldan fazla hizmet sürecinde çok sayıda mesleki sertifika programlarına, Kurslara, Ulusal ve Uluslararası seminer ve kongrelere katılmıştır aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer almıştır. Mesleki çalışmalar ...

Etiketler
Özel öğrenme güçlüğü
Çocuk Gelişim Uzmanı Kadriye Özen
Çocuk Gelişim Uzmanı Kadriye Özen
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube