Özel öğrenme güçlüğü – diskalkuli (matematiksel düşünme güçlüğü)

Özel öğrenme güçlüğü – diskalkuli (matematiksel düşünme güçlüğü)

Okul yaşamının başlamasıyla birlikte çoğu öğrenci zaman zaman derslerinde sorunlar yaşayabilmektedir. Yaşanan bu sorunlar kimi zaman geçici nitelikte olurken kimi zaman ise; tüm eğitim yaşantısı boyunca sorun olarak bireyin karşısına çıkmaktadır. Bireyin, zihinsel gelişiminde herhangi bir sorun olmamasına rağmen halen okul yaşamında akademik anlamda başarısızlık devam ediyorsa bu durum başaka sorunların olduğun işarettir. Okul yaşamındaki sorunların nedeni; psikolojik, bağlamsal, ekonomik, fizyolojik ve ailesel kaynaklı olabilir.

Özel öğrenme güçlüğü çeşitlerinden biri olan Diskalkuli; bireyin herhangi bir zihinsel problemi olmamasına rağmen sayı ve sembolleri kavrama, matematiksel işlemleri gerçekleştirme ve matematiksel problemleri birbiriyle ilişkilendirmede güçlük yaratan özel öğrenme bozukluğudur. Erken tanı tedavi için oldukça önemlidir. Çocuğunuzda diskalkuli belirtileri gördüğünüzde çocuk-ergen psikiyatristinden uzman desteği almanız tedavi için ilerleme kaydetmenizi sağlayacaktır.

Matematiksel Öğrenme Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Matematiksel sembolleri birbiriyle karşılaştırma

Sağ- sol ayrımını yapmada sürekli hata yapma ve zorlanma

Çok basit hesap hataları yapma

Çarpım tablosunu ezberleyememe, ezberlese bile çok çabuk unutma

Temel matematik işlemlerini yapmada zorluk yaşama (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme)

Basit geometrik şekilleri öğrenememe

Gündelik ayarında para verme ve para üstü alma gibi durumlarda sürekli hata yapma

Dikkat bozukluğu sorunu yaşama

Strateji kurmada zorluk yaşama

Matematiksel Öğrenme Bozukluğunda Tedavi

Çocuk-ergen psikiyatristinden destek alınması gerekir.

Psikiyatrist tarafından matematiksel öğrenme güçlüğü ile ilgili testler yapılabilir. Test sonuçlarına göre; bir tedavi planı hazırlanır.

Diskalkuliyi tetikleyen, çocuğun öğrenme bozukluğu yaşamasına neden olan başka bozukluklar varsa bunlar açığa çıkartılarak tedavi edilebilir.

Diskalkulinin tedavisinde kullanılan belirgin bir ilaç yoktur. Tedavide daha çok “eğitim teknikleri” kullanılmaktadır.

Diskalkulik çocukların matematiksel işlem ve sembolleri sevebilmeleri için çocuklara, işemleri sevdirecek ve işleemlerle pratik yapmalarını sağlayacak eğitici kitaplar almak gerekir.

Diskalkulinin tedavisinde ebeveynlere de oldukça sorumluluk düşmektedir. Ebeveynlerin, bu öğrenme bozukluğunun farkında ve bilincinde olması ve çocuklarının bu durumunu göz önünde bulundururarak davranmaları tedavinin olumlu sonuçlanmasında belirleyici etkiye sahiptir.

Aile ve okul tarafından çocuğun yeteneklerinin açığa çıkarılması ve bu yeteneklerin desteklenmesi gerekir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa Erkan

Uzm. Dr. Mustafa ERKAN, 1982 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, derece ile kazanmış olduğu Akdeniz Üniversitesi'nde tamamlayarak Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı olmuştur. 

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma hastanesinde bir yıl süreyle görev almış olan Uzm. Dr. Mustafa ERKAN, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul / Başakşehir / Pendik/ Şişli ve Ataşehir'de bulunan özel muayenehanelerinde devam etmektedir.

Etiketler
Özel öğrenme güçlüğü
Uzm. Dr. Mustafa Erkan
Uzm. Dr. Mustafa Erkan
İstanbul - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube