Özel çocuklar özel ilgi ister

Özel çocuklar özel ilgi ister

Özel gereksinimli çocukların potansiyellerini en üst seviyede kullanabilmesi ve sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri için erken eğitim programlarına başlamaları hayatlarını değiştirecek bir öneme sahiptir. Bu eğitimin başlayabilmesi için aileler çocukta gördükleri farklılıkları bir uzmanla paylaşmalı ve yapılan değerlendirme sonucu yaşıtlarından belirgin düzeyde farklıysa, çocuğa özel gelişim ve öğrenme düzeyini iyileştirecek program hazırlanmalıdır. Tanı aldıktan sonra ailelerin durumu kabullenmesi ve eğitime başlaması zor olabiliyor. Sürecin iyi yönetilmesi ve özel eğitimden en yüksek verimi almak için ailede profesyonel destek alabilir. 

Hangi tanılarda çocuklar özel eğitime ihtiyaç duyar?  

Otizm, disleksi(okumagüçlüğü), işitme ya da görme bozukluğu, ortopedik bozukluklar, konuşma ve dil gelişimiyle ilgili problemler, travmatik beyin hasarı,  zeka(bilişsel gelişim) problemleri, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, diskalkuli(matematikle ilgili zorluk), disgrafi(yazma güçlüğü), afazi(konuşma bozukluğu) gibi öğrenme alanında yaşanan güçlüklerde özel eğitime  ihtiyaç  duyulur. 

Tanı almak için hastane ya da psikiyatri kliniklerine başvurabilirsiniz. Çocuğun detaylı değerlendirilmesi psikiyatrist tarafından yapılmaktadır. Doktorunuzun değerlendirmesiyle özel eğitime ihtiyaç duyduğu belirlenirse gerekli yönlendirme yapılacaktır.

Özel eğitimin yanı sıra aile ve çevre tutumu çocuk için oldukça önemlidir. Tanı aldıktan sonra ailede oluşan panik ve kaygı hali çocuğa da yansır. Aile ortamında tam kabul görmeyen ve kendini yetersiz hissettirdiğiniz çocuk zamanla aynı hissiyatı sosyal çevresinden de alacaktır. Çünkü sizin kabullenip saygı göstermediğiniz çocuğa kimse saygı göstermez. Özel çocuklarda sıkça görülen kaygı, agresif davranışlar ve inatçılık bu kabullenilmemeye bağlıdır. Ayrıca kaygı öğrenmeyi güçleştirdiği için özel öğretimi ciddi derecede baltalamaktadır. Doğru eğitim ve yaklaşımla içlerindeki cevheri çıkarabileceğimiz çocukları adeta çöp gibi gören zihniyetten kurtulmalıyız. Bu zihniyetle birçok çocuğu yok gibi yaşamaya mahkum ettik. Ayrıca evinizde veya çevrenizde tanı almış çocuk olmasa bile kendi çocuklarınızı duyarlı yetiştirmelisiniz. Özel eğitimle birlikte kaynaştırma için sınıflara yerleştirilen çocuklar akran zorbalığına maruz kalıyor. Hatta bazı öğretmenlerin sınıf düzenini bozduğu gerekçesiyle özel çocukları istemediği gözlemlenmiştir. Dışladığımız bu çocukların en az sizin kadar yaşama hakkı vardır. Hepsi birer pırlanta sadece işlenmeye yani durumlarına özel ilgiye ve şefkate ihtiyaçları var. Sağlıkla kalın..

Bu makale 1 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Özel öğrenme güçlüğü
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube