Doktorsitesi.com

Oyun ve Çocuk

Uzm. Dr. Kutay Taş
Uzm. Dr. Kutay Taş
24 Mart 202180 görüntülenme
Randevu Al
Oyun ve Çocuk

Oyun deyip geçmeyin

Oyun; çocuğun hayal gücünün ve günlük yaşantısının iç içe geçtiği, çocuğun ruhsal durumu ile ilgili işaretleri barındıran bir kendini ifade ediş şeklidir. Çocuğun ruh halinin dile dökülmüş halidir. Çocukların hayatının vaz geçilmez bir parçasıdır. Su içmek yemek yemek kadar doğal bir ihtiyaçtır.

Ne işe yarar oyun?

Çocuğun oyunda olmak istediği kişi sadece çocuğun hayal gücü ile sınırlıdır. Çocuk her şey ya da herkes olabilir. Bu da öz yeterlilik duygusunun gelişimine ve çocuğun içindeki gücü fark etmesine katkı sağlar.

Çocuklar yeni öğrendiği becerileri ve bilgileri oyununun içine katar. Bu şekilde öğrenmesi pekişmiş olur. Belli bir yaştan sonra çocuklar oyunların kurallarla oynanacağını kavramaya başlarlar. Bu da sırasını bekleme, verilen görevi yapma, rolüne göre oynama vb. davranışlar ile hem toplumsal kuralları hem de empatiyi öğrenmiş olurlar.

Karşılaştığı sorunlara daha kolay çözüm yolu üretmesine yardımcı olur.

Yaratıcılığı arttırır.

Çocuğunuzun mutluluğunu arttırır.

Oyun çocuğun zihinsel becerilerini geliştirir.

Anne baba ve çocuk arasındaki iletişimi güçlendirir, bağlanmayı pekiştirir.

Oyun oynarken nelere dikkat etmeliyiz?

Her gün çocuğunuza oyun için zaman ayırdığınızdan emin olun. Bunu günün aynı zamanında yapmaya özen gösterin.

Oyun oynarken tüm dikkatiniz çocuğunuzda olsun. Televizyon açık olmasın ve telefonunuza bakmayın.

Oyunda karar verici ve yönetici çocuktur. Anne ve baba çocuğun izin verdiği, istediği oranda oyuna dahil olur.

Fikirlerini övün ve cesaretlendirin.

Oyun sırasında çocuğunuza herhangi bir şey öğretmeye çalışmayın,  onun hareketlerini taklit edin ve söylediklerini yapın.

Oyun esnasında çocuğunuzu eleştirmeyin. Hataları düzeltmeyin, yapamadığı yada yavaş yaptığı bir şeyi onun yerine yapmayın. Çocuğunuzun hızına göre ilerleyin.

Soru sormak yerine çocuğun oyun sırasında yaptığı şeyleri dillendirin(ör; şimdi mor bir çiçek çizdin ve yapraklarını yeşile boyuyorsun).

Bu basit önerileri oyun saatlerinize uyguladığınızda çocuğunuz ile ilişkinizin daha da pekiştiğine, ev içindeki öfke nöbetlerinin ve tutturmaların azaldığına şahit olacaksınız.

Etiketler

Dikkat eksikliği terapisiOyuncak seçimiOyuncaklar ve çocuk gelişimiOyunOyun arkadaşıOyun ve çocukOyun oynamakOyun problemleriOyun ve çocuk gelişimiOyun terapisi nedirOyun çocuğuAnne baba

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Kutay Taş

Uzm. Dr. Kutay Taş

Uzm. Dr.Kutay Taş, 2014'de Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Bölümü'nden mezun olmuştur. Uzmanlık bölümünü ise,  çocuk ve ergen psikiyatrisi üzerine Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalında tamamlamıştır.  Sertifikalı Çocuk ve ergen bilişsel davranışçı terapi (BDT) terapistidir. EMDR terapisitidir. Özel öğrenme güçlüğü tanı testi (idisleksi test bataryası) uygulayıcısıdır.
Uzm. Dr. Kutay Taş mesleki çalışmalarına özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır