Oyun terapisi hakkında

Oyun terapisi hakkında

Çocukların oyun ve oyuncaklar aracılığı ile istek ve ihtiyaçlarını ifade edebildikleri; öfke, kızgınlık, yalnızlık, başarısızlık ve yetersizlik duygularını oyun oynayarak sergileyebildikleri; psikososyal sorunlarını önleyebildikleri veya çözebildikleri, ayrıca büyüme ve gelişmelerine destek olan özel bir süreçtir. Bu süreçte çocuklara, duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri, kelimelerle anlatamadıklarını oyuncaklar, resim, müzik veya sanatsal faaliyetleri deneyimleyerek ortaya koymaları için yaşamsal bir fırsat yaratılmış olur.
Her şeyden önce oyun, çocuk için mutlaka karşılanması gereken gereksinimlerden biridir. Çocuk oyun oynarken engellenmelere katlanmayı, duygularını düzenlemeyi öğrenirken; yeni becerileri deneyimleyebilirler. Oyun onlara kendi dünyalarının hakimi olma şansı verir. Kendilerini ifade edebilecek kelimelere sahip olmadıkları zaman, yetişkinle iletişim kurabilmek için oyunu kullanırlar. Oyun çocuk için yetişkin olduğunda yaşayacağı hayatın provası gibidir.

Oyun terapisi çocukların;
-Yaşadıkları dünya hakkında bilgi edinmelerine
-Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
-Zihinsel, fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirmelerine
-İlişkilerde güçlü bağlar kurmalarına yardımcı olur.

Oyun terapisinin yardımcı olacağı problemler
-Travma sonrası stres bozukluğu
-Telaş, üzüntü, korku, kaygı, öfke gibi duyguların normalden fazla olması
-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
-Kendine ve başkalarına zarar verici davranışlarda bulunma
-Sosyal içe kapanıklık
-Güven eksikliği
-Depresyon
-Aile değişimlere uyum gösterememe
-Sebebi anlaşılmayan baş ve karın ağrıları

Oyunun iyileştirici etkileri
-Kendini ifade etmek
-Duygusal boşalma
-Stresi aşmak
-Bağlanma ve ilişkiyi geliştirme
-Empati
-Güç ve kontrol
-Yeterlilik ve öz denetim
-Yaratıcı problem çözme

Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir.

Bu makale 16 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Neşe Kaya

1979 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Denizli’de gördü. İlk lisans eğitimini İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladıktan sonra, insanı ve hayatı anlama merakı, yolunu sosyoloji bilimi ile kesiştirdi. 2013 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü bitirdi. 2016 yılında Pamukkale Üniversitesinde Aile Danışmanlığı eğitimini Prof.Dr. Erdinç Duru süpervizörlüğünde tamamladı. 2018 yılında Anka Koçluk’tan  Bütüncül Eğitim ve Öğrenci koçluğu eğitimi aldı. Proaktif davranışın her alanda önemli olduğunu, insan hayatında ortaya çıkabilecek zorlukların ve yaşanabilecek sorunların temelinin çocuklukta atıldığının farkındalığı ile Bütüncül Çocuk ve Ergen Psikoterapisi eğitimini 2018 yılında Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)’den aldı. Aynı farkındalıktan yola çıkarak çalışmalarını, aile ve çocuk ekseninde, evli ...

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Aile Danışmanı Neşe Kaya
Aile Danışmanı Neşe Kaya
Denizli - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube