Ovulasyon İndüksiyonunda Aromataz İnhibitörü

Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit
Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit
5 Ekim 2020315 görüntülenme
Randevu Al
Ovulasyon İndüksiyonunda Aromataz İnhibitörü

LETROZOL (FEMARA) KULLANIMI BİLGİLENDİRMESİ

Genç, sağlıklı bir kadının bir reprodüktif siklusta gebe kalma olasılığı %20-25 dir. 1 yıl korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlanamadıysa İNFERTİLİTE den söz edilir.

İnfertilite Araştırmalarına Ne zaman Başlamalı?

<35 yaş-1 yıl korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayanlar,

35-40 yaş-6 ay korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayanlar

>40 yaş veya herhangi bir bilinen risk faktörü(Oligo-amennore hikayesi, bilinen/şüpheli uterin,tubal hastalık, ileri evre endometriozis, bilinen /şüpheli erkek faktörü olanlarda) hemen!

İnfertilite şikayetiyle başvuran çiftlerin %20 sinde anovulasyon mevcuttur. Ovulasyon indüksiyonu ile tek dominant folikülün seçilmesi primer amaçtır.

Ovulasyon indüksiyonunda kullanılan ajanlar:

• Aromataz inhibitörleri • Anti östrojenler ;Klomifen sitrat ,Tamoksifen • Gonadotropinler

Aromataz inhibitörleri , alternatif ovulasyon indüksiyon ajanı olarak yaklaşık on yıldan daha uzun süredir kullanılmaktadır. Klomifen sitrata yanıt alınamayan veya klomifen sitrat tedavisi sonrası östrojen reseptör deplesyonuna bağlı ince endometrial kalınlığa sahip hastalarda aromataz inhibitörleri tercih edilebilir.

Letrozol (Femara), ovulasyon indüksiyonu amacıyla en sık kullanılan ve klinik kullanıma girmiş 3. kuşak bir aromataz inhibitörüdür. Günümüzde letrozolün geçerli tek kullanım alanının postmenapozal östrojen reseptörü pozitif meme kanseri olmasına rağmen tüm dünyada etkin şekilde ovulasyon indüksiyonu için endikasyon dışı olarak reçete edilmektedir.

Etki mekanizması; östrojen biyosentezinde hız kısıtlayıcı basamak olan aromataz enziminin inhibisyonu ile hipotalamo-hipofizer gonadotropin aksındaki östrojenin negatif feedback etkisini ortadan kaldırarak gonadotropin sentezinin artmasına ve sonuç olarak folikül gelişiminin uyarılmasına sebep olmasıdır. Klomifen sitrata göre kısa yarılanma ömrü ve vücuttan daha hızlı atılması daha az antiöstrojenik etkiyle ilişkilidir. Ayrıca klomifen sitratın tersi olarak östrojen reseptör deplesyonu ve hedef dokularda antiöstrojenik etki aromataz inhibitörlerinde izlenmemektedir. Letrozolün avantajı diğer ovulasyon indüksiyon ajanlarına göre daha doğal bir implantasyon ortamı saǧlamasıdır. Ovulasyon indüksiyonunda FDA onayı yoktur. Letrozol PCOS hastalarında başarılı bir ovulasyon indüksiyonu için klomifen sitrattan üstün bulunmuştur.

Gebelik kategorisi X dir.

Etiketler

Ovulasyon indiksiyonu

Yazar Hakkında

Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit

Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit

Op. Dr. Fatma Lütfiye Yiğit, 1986 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayıp 2015 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

2015 - 2018 yılları arasında Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Bursa Özel Aritmi İnegöl Hastanesi'nde görev yapmış olup, mesleki çalışmalarına Özel Çamlıca Erdem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır