Otizm/mikrobiyom/bağırsak florası ve medikil-bentonit

Otizm/mikrobiyom/bağırsak florası ve medikil-bentonit

İnsan vücudunda çoğu kez yanlış varsayıldığı üzere,sadece bir bulaşma halinde değil; normal koşullarda da milyonlarca mikrop barınmaktadır. O kadar ki, bunların sayısı kendi hücre sayımızdan bile fazladır. Bu mikroplar doğal olarak vücuda belirli’’kapılardan’’ girerler; vücut savunma sistemi ile meşakkatli mücadeleleri sırasında da yine belirli’’ kervansaraylarda’’ konaklarlar. Sindirim sistemi bunların başında gelip çok sayıda ve çeşitte konakçıyı barındırır.

2007 yılında CALTEC(California Institute of Tecnology)’den nörolog Paul PATTERSON, otizm çalışmalarında hamileliği sırasında uzun süreli-yüksek ateşli hastalık geçirmiş annelerde çocuğun otistik olma olasılığının anlamlı bir biçimde yüksek olduğunu göstermişti. Doğrudan bir sebep sonuç ilişkisinin olup olmadığının araştırıldığı bir çalışmada, araştırmacı hamile farelere uzun süreli ve yüksek ateş yapacak mikrobu kontrollü biçimde verir.

Sonuç; bu farelerden doğan yavrular otizm skalasında hareketler sergiler. (Sınırlı sosyal ilişki,tekrarlayan davranışlar…) Araştırma derinleştirilince bu yavrularda ‘’AŞIRI GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU=LEAKY  INTESTINE’’saptanır. İlginç olan ise otistiklerin% 80’inden fazlasında sebep ve tedavisi bilinmeyen bu hastalık mevcuttur.

Yine CALTEC’den Sarkis MAZMANIAN ve Elain HSIAO bu çalışmayı bir adım ileri götürüp florayı çeşitli eleklerden geçirince iki sınıf bakteri yakalarlar; ‘’clostridia’’ ve ‘’bacteroidia’’(‘’helicobacter pylori de araştırılmaya muhtaç bir etmendir)

Mazmanian,her ne kadar fare&insan mikrobiyomlarında birebir örtüşme olamayacağını bilse de, biraz bilimsel merak,biraz da bazı buluşların ortaya çıkmasındaki tesadüf ve şans faktörünü zorlamak adına ikinci adımı atıyor; fareleri bu bakteriler yönünden ‘’temizliyor’’! Sonuç ise inanılmaz; farelerdeki otistik davranışlar hızla düzeliyor!

Bu çok ciddi,üzerinde gereğince durulmamış, önemli bir çalışmadır. Ancak,elbette, basit bir sebep-sonuç ilişkisini kapsamaz.(Bağırsak florasını temizle…otizmi tedavi et!...gibi) Otizmin genetik temelleri ve diğer etmenler bu çalışmada dışarıda tutulmuştur.

İrlanda da, CORK Üniversitesinde nörolog John CRYAN, yine bir gurup farenin vücudundan tüm mikropları elemine ediyor. Sonuç; bu farelerde diğerlerine nazaran %70 oranda anksiyete bozukluğu ve depresyon gelişiyor. MİKROBİYOM dediğimiz vücudun doğal konuğu bu mikroplar farelere geri verilince ise bu kez depresyon ve anksiyetenin gerilediği görülüyor.

ABD,LOS ANGELES UCLA’da yapılan bir çalışmada ise probiyotiklerin ve özellikle YOĞURT’un sakinleştirici, uyku getirici yönü araştırılırken günde 3 öğün yoğurt yiyen deneğin MR sonuçlarında yemeyen deneğe göre kendisine gösterilen korkunç-irrite edici resimlere gösterdiği beyin tepkisinin anlamlı biçimde daha normale yakın olduğu, yani probiyotiklerin beyin tepkilerini olağanüstü hızla tetiklediği gösteriliyor.

QEEG ile karşılaştırmalı yapılan BENTONİT çalışması bu bilgiler de eklenirse kontrollü deneysel çalışmalarla bu alanda ufuk açacak olanaklara sahip diye düşünüyoruz.

(17.02.2014 Scientific American,’’Innovation in the microbiom adlı yazı önemli bir kaynaktır.)

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Biyolog Duru Hakan Karabacak

1978 yılında ÖYSS birincisi olarak Hacettepe Üniversitesini kazandım. Mezuniyet sonrası Stanford Üniversitesinde fizyoloji, Texas UNT de Biofeedback eğitimini aldım.

Şu anda Biofeedback alanında cihaz alım-satım, kiralması ve eğitimi veriyorum.

 

Etiketler
Otizmde tedavi seçenekleri
Biyolog Duru Hakan Karabacak
Biyolog Duru Hakan Karabacak
İzmir - Biyolog
Facebook Twitter Instagram Youtube