Osteoporoza karşı düzenli kemik taraması yaptırın

Osteoporoza karşı düzenli kemik taraması yaptırın

Mutlu ve kaliteli yaşlanmayı tehdit eden en önemli faktörlerden biri de özellikle kadınlarda yaşlılık döneminin korkulu rüyası olan osteoporoz yani kemik erimesidir

Osteoporoz, kemik dokusunun azalması ve yapısının zayıflaması sonucu daha kolay kırılabilir hale gelmesine yol açan bir hastalıktır.

Osteoporoz; zamanla kemiğin sert karakterini yitirip sünger gibi gözenekli bir yapıya dönüşmesi anlamına gelen bir sözcüktür. Osteoporoz sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Osteoporozun en kötü sonucu olan kırıklar geliştiğinde hastalık oldukça ilerlemiş durumdadır ve tedavisi bu dönemde oldukça güçtür.

Belirtileri Nedir?

Başlangıçta herhangi bir bulgu vermediğinden sinsi bir hastalık olarak bilinmektedir. Klinik belirtilerin birçoğu kırık sonrası ortaya çıkmaktadır. Bel ve sırt ağrısı, boy kısalması, sırtta kamburluğun görülmesi, el bileği, kalça, omurga ve diğer bölgelerde meydana gelen kemik kırıkları uyarıcı olmalıdır.

Osteoporozum var mı? Nasıl anlayabilirim?

Kemik kitlesi, 10-15 dakika gibi kısa bir sürede ölçülebilir. Ölçüm, ağrı veya herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Osteoporoz ilerlediği zaman düz röntgen filmlerinde de görülebilir. Hastalığın ya da tedavinin ilerlemesini görmek için kemik yoğunluğu ölçülmelidir. Kemik dansitometresinin yanında mutlaka düz röntgen filmleri de çektirilmelidir.

Kimlerin bu hastalığa yakalanacağı önceden öngörülememektedir. Ancak hastalığa yakalanma riski aşağıdaki durumlarda artmaktadır:

45 yaşın altında doğal ya da cerrahi menopoz

Kadın olmak

İleri yaş

Ufak, tefek, zayıf yapıda ve beyaz tenli olmak

Ailede Osteoporotik kırık öyküsü (özellikle annede kalça kırığı)

Daha önce kırık geçirmiş olmak (ön kol kırığı gibi)

İnflamatuar (iltihaplı) eklem hastalığı yada Astım varlığı

Kemik yıkımını hızlandıran ilaçların kullanımı (Kortizon, guatr ilaçları, sara ilaçları, heparin v.b.)

Kalsiyumdan fakir beslenme, yetersiz D vitamini

Sigara içme, alkol kullanımı, fazla kahve tüketimi

Düzenli egzersiz yapma alışkanlığının olmayışı

Erkeklerde düşük testosteron düzeyi

Uzun süreli yatak istirahatı

Bunama

Yukarıdaki faktörlerden 1 ya da 1'den fazlası sizde var ise Osteoporoz'a yakalanma ve kırık riskiniz yüksektir.

Osteoporoz kimlerde görülür?

Osteoporoz genellikle kadınların hastalığı olmakla beraber erkeklerde hatta çocuklarda bile görülebilir. Menopoz çağına girmiş, açık ten ve renkli gözlü, kısa boylu zayıf ve narin kadın tiplerinde daha sık osteoporoza rastlanır.

Kadınlarda daha sık rastlanmasının nedenleri arasında erkeklere oranla kemik kütlesinin ortalama % 25 oranda daha az olması söylenebilir. Ayrıca ilk adetin geç yaşlarda başlaması, bebeğin uzun süre emzirilmesi, 4’den fazla sayıda doğum yapılması veya tersine hiç doğum yapılmaması gibi nedenler de kadınları osteoporoza yaklaştıran sebepler arasında sayılabilir.

Osteoporozda erken tanı kemik kırılmalarını önler

Osteoporozda başarılı bir tedavi için erken tanı önemlidir. Menopoz sonrası ilk 5 yıl, kemik erimesinin en yoğun görüldüğü dönemdir. Bu dönemde kemik ölçümü taramaların sıklıkla yapılması gerekir. 5 yılın sonunda ise iki yılda bir kemik yoğunluğu ölçümü osteoporoz riskine karşı koruyucu bir önlemdir. Bu sayede hastalığın neden olabileceği kırıklar da önlenebilir. Doktor kontrolünde ilaç tedavisinin yanı sıra; doğal yollarla alınan kalsiyum ve D vitamini hastalığın tedavisinde önemli bir yer tutar. Düzenli fiziksel aktivitenin de kemik sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Kemik kitlesindeki kaybı yavaşlatan egzersizler, osteoporoz sonucu oluşabilecek duruş bozukluklarını da engellemektedir.

Kemik Erimesinde tedavi

Kemik erimesi tedavisinde amaç kemik kitlesini korumak olmakla beraber yeni ilaçlar azalmış kemik kitlesini yerine koyabilmektedir. Kemik erimesi tedavisine başlamadan önce tedavinin etkinliğini değerlendirmeye yönelik olarak bir kemik yoğunluğu ölçümü yapılmış olması son derece önemlidir.

İlerde kemik erimesine yakalanmamak için ne yapmalıyım?

Çocukluktan itibaren kalsiyumdan zengin diyet, menopozda ve yaşlılıkta diyete ek kalsiyum alın.

Yürüyüş, merdiven çıkma, yüzme gibi egzersizler yapın. Haftada en az 3 gün tempolu adımlarla 30-45 dk yürüyün.

Ağırlık taşımanın da faydası vardır. Onun için, çarşı filelerinizin bir kısmını, eğer sağlığınızı bozmayacaksa (kalp hastalığı gibi) kendiniz taşıyın.

Güneşli günlerde, açık havada cildinizi güneşe maruz tutun.

Sigara, alkol ve kemik yıkımını artıran ilaçlar kullanmaktan kaçının.

Kemik metabolizmasını etkileyen hastalığınız varsa uygun ve erken tedavisini sağlayın.

Egzersizlerin düzenli ve sürekli olması çok önemlidir. Asla egzersizlere uzun süre ara vermeyin.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan

Uzm.Dr. Serpil YILMAZ ERDOĞAN, 1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2001 yılında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Çerkezköy Devlet Hastanesi ve Özel Silivri Anadolu Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm.Dr. Serpil YILMAZ ERDOĞAN, mesleki çalışmalarına şu anda Özel İrmet Hospital'da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak devam etmektedir. Uzm.Dr. Serpil YILMAZ ERDOĞAN, Hareket Sistemi Hastalıklarında Temel Tamamlayıcı ve Destekleyici Tedavi Yöntemleri Eğitimi, Mezuniyet Sonrası Eğitim Programı Mezoterapi Kursu, Kinezyotaping Kursu, Enjeksiyon Kursu ve EMG... gibi birçok ...

Etiketler
Osteoporoz tedavisi
Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan
Uzm. Dr. Serpil Yılmaz Erdoğan
Tekirdağ - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube