Ortopedik tedavide prp kullanımı

kandaki trombositlerin toplanması ile yapılan doğal iyileşme yöntemi prp (trobositten zengin plazma )

Ortopedik tedavide prp  kullanımı

            PRP nedir: PRP (Platelet Rich Plasma) trombosit ten zengin serum olarak tanımlanmış olan kanımızdaki trombositleri ayırarak elde edilen serumun tedavi amacıyla kullanılmasıdır.Trombositler kanımızda bulunan yaralanma durumunda kanamanın durdurulması için ilk olarak yara bölgesine gelen ve tıkaç oluşturarak iyileşme sürecini başlatan hücrelerdir. Tıkaç oluşumu sonrası trombositlerden salgılanan enzimler ve hormonların etkisi ile yara iyileşmesi başlar. Bu hormon ve enzimlerin etkisi ile bölgeye gelen bağ dokusu hücreleri ve kök hücreler iyileşmeyi sağlar.Trombositlerin kandan ayrılıp hasarlı bölgeye yada iyileşme gecikmesi olan bölgeye enjekte edilmesi tedavinin esasını oluşturmaktadır.PRP nin etki edebilmesi için hasarlı dokunun iyileşme potansiyeli olmalıdır.

            Nasıl yapılır: Hastanın damarından alınan yaklaşık 10 ml kan(yaklaşık 1 tüp) içerisinde kanın pıhtılaşıp trombositlerin yıkılmasını önleyen bir madde olan bir tüpe aktarılarak santrifüj edilir.Santifüj sonrası elde edilen tüpte kırmızı hücrelerin üzerinde serumun en altında trombositlerin en yoğun olduğu kısım enjektöre çekilerek hazırlanır.Çoğu zaman hastaya lokal anestezi uygulaması sonrası uygulanır.Genellikle 3 yada 4 seans olarak yapılır ancak gerekirse daha fazla uygulama da yapılabilir. PRP uygulamasında herhangi bir ilea kullanımı söz konusu değildir. Tamamen hastanın kendi kanı kullanılarak yapılan doğal bir işlemdir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Birden fazla uygulanabilir ve ayaktan uygulama kolaylığı sayesinde hastane yatışı ya da gözlemi gerektirmez.

            Kimlere yapılır :Lateral ve medial epikondilit(Tenisçi dirseği, golfçu dirseği) , topuk dikeni, kas yırtıkları, kronik tendon yaralanmaları, ayak bileği ve diz eklemlerinde yan bağ yaralanmaları,omuz ekleminde döndürücü manşet yırtıkları, kaynama gecikmesi olan kemik kırıkları gibi oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.

            Sonuç : PRP tedavisi ortopedik tedavide oldukça yaygın olarak kullanılan seçilmiş hastalarda iyi sonuçların alındığı bir tedavi yöntemidir. Uygulama kolaylığı ve yan etkisinin olmaması son yıllarda tercih edilen bir yöntem olmasını sağlamıştır.PRP hastanın kendi iyileşme potansiyelini kullanarak yapılan bir tedavidir.Uygulama her hastaya özel yine sonuçlarda hastaya özeldir.Bir hastaya çok faydalı olması herkes de aynı sonucun alınacağına işaret değildir. İyileşme kapasitesi olmayan dokulara yada bölgelere uygulanması etkisiz kalmasına neden olacaktır. Ayrıca trombosit işlev bozukluğu olan hastalarda veya trombosit işlevlerini bozan ilaç kullanan hastalarda yine etkisiz olacaktır.

Bu makale 15 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Tad

1974 yılında Kırşehir de doğdum. İlkokul eğitimime Fransa da başladım.  Orta öğretim ve liseyi Kırşehir de tamamladıktan sonra 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimine başladım. 1998 yılında tıp fakültesini bitirdikten sonra 1999 nisan TUS sınavında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD uzmanlık eğitimine başladım. Uzmanlık eğitimi sırasında 2002 nisan-kasım döneminde 6 ay süre ile Fransa’nın Lyon şehrinde Prof.Dr. P. NEYRET yanında genel ortopedi ve eklem cerrahisi üzerine staj yaptım. 2004 yılında ege üniversitesi ortopedi ABD da yapılan uzmanlık sınavında başarılı olarak ortopedi ve travmatoloji uzmanı oldum.   2005 temmuz ayına kadar ege üniversitesi ortopedi kliniğinde uzman olarak çalıştıktan sonra 2005 temmuz celbi ile vatani görevimi yapmak için üniversiteden ayrıldım. 12 aylık vatani ...

Etiketler
PRP nedir
Op. Dr. Levent Tad
Op. Dr. Levent Tad
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube