Ortognatik Cerrahi
Dişlerin çapraşıklığından bağımsız olarak, çenelerin doğru kapanmadığı,
alt ve üst çenenin birbirine göre geride veya ileride olduğu,
yüz yüksekliğinin bunlara ek olarak normalden yüksek ya da az olduğu (open bite- deep bite),
genetik faktörlere de bağlı olabilen sendromik durumlara eşlik eden çene uyumsuzlukarında,
halk arasında tavşan dudak olarak adlandırılan dudak damak yarıklı bireylerin tedavisinde sadece ortodontik tedavi ile tel takılması yeterli olmaz.
Bu alanda uzmanlaşmış plastik cerrahlar tarafından ortodontislerle işbirliği içinde yürütülen tedavilerle, ortodontik tedavilere ek olarak ortognatik cerrahi denilen operasyon yapılır. Bu amelyatın amacı, çenelerin birbirine uyumlandırılması ve kapanışın düzeltilmesidir. Bu tür tedaviler ortalama 2 yıl sürer. Klasik ortodontik tedavi ile dişlerin öncelikle ameliyata hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Ortodontik tedavi başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra, teller halen ağızda iken ameliyat yapılır, veçeneler ameliyat öncesi ortodontist tarafından yapılan bilgisayar ve röntgen planlamasına göre birbirine uyumlanır.
Ortognatik cerrahiler hastane şartlarında yapılır ve hasta en az 1 gece hastanede kalır. Amelyat sonrasında ağrıdan ziyade hissizlik ve yüzde şişlik gözlemlenir. Amelyatlar ağız içerisinde gerçekleştirilir ve dikişler ağız içerisinde yer alır. Hastanın yüzünde herhangi bir iz oluşmaz. Cerrahi sonrasında hastaların 2 hafta kadar evde istirahati uygun görülmektedir.
Ameliyat sonrası ortodontik tedavi bir süre daha devam eder. Bu konuda detaylı bilgiyi ortodontistiniz size verecektir.