Ortodontik tedavide dikkat edilmesi gerekenler

Ortodontik tedavide dikkat edilmesi gerekenler

Ortodontik Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortodontik tedaviler özellikli tedavilerdir ve ciddi manada hasta uyumu gerektirirler. Ortodondik tedavi gören bir hastanın, tedavi süresi boyunca disiplinli ve sabırlı olması gerekir. Tedavide aksaklıklar yaşanması istenmeyen sonuçlar doğmasına sebep olabilir. Ortodontik tedavi süreci ağız bakımının daha fazla önem kazandığı bir dönemdir.

Peki ortodontik tedavi süresi boyunca nelere dikkat etmeniz gerekir?

Dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin: 

Her yemeğin ardından dişlerinizi mutlaka fırçalamalısınız. . Normal şartlarda günde iki kez fırçalanan dişler, ortodontik tedavi sürecinde, her yemekten sonra ve en az 3-4 dk süre ile fırçalanmalıdır.

Siz dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız, hekiminizin koyduğu kurallara ne kadar çok uyarsanız tedaviniz de o derece kolay ve sorunsuz ilerleyecektir. Düzenli fırçalanmayan dişlerde ve braketlerde biriken yiyecekler yoğun şekilde çürük yapıcı bakterilerin oluşmasına sebep olur. Böylece çürük ve diş eti problemleriyle yüz yüze kalınır ve tedavi bir anlamda size zarar vermiş olacaktır.

Ayrıca gerekli ağız bakımının sağlanmaması sonucunda diş etlerinde oluşan iltihaplanmalar ve kanamalar, asit salgılanmasına neden olur. Salgılanan bu asitle birlikte braketleriniz kopacak ve tedaviniz aksayacaktır.

Yiyecek ve içecek seçimine dikkat edin:

Fındık, fıstık leblebi ve badem gibi sert kuruyemişler,

Kızarmış ekmek, sert tost, sert simit, ekmeğin sert kısımları,

Patlamış mısır, patates cipsi,

Lokum, sakız, kuru incir, karamelli yapışkan ve sert çikolatalar, macun gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Elma, armut, şeftali gibi ön dişlerle bütün halde ısırılacak meyveler küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra arka dişlerle çiğnenmelidir.

Sert çikolata ve şeker kesinlikle çiğnenmemeli, yenmesi durumunda dil üzerinde eritilmelidir.

Tavuk ve et gibi yiyecekler kemikten dişler vasıtasıyla sıyrılmamalıdır.

Havuç, salatalık bütün halde yenmemeli, rende şeklinde tüketilmelidir.

Zeytin, kiraz, vişne, erik gibi çekirdekli meyveler tüketilirken kesinlikle çekirdekleri dışarıda çıkarılıp yenmeli ağız içinde çekirdekleri çıkarılmaya çalışılmamalıdır.

Pide ve pizza gibi yiyeceklerin sert kızarmış yerleri yenmemelidir.

Kola, fanta, gazoz gibi asitli hazır içeceklerden uzak durulmalıdır. (Meyve suları ve soda içilebilir.)

Ortodontik aygıtlarınızın, elastiklerinizin, plaklarınınız v.b. kullanımını ihmal etmeyin: 

Tel ve braketlerinizin yanında, doktorunuz herhangi bir ek aparey kullanmanızı isterse bunu da özenle kullanmalısınız. Doktorunuzun önerdiği süre ve şekilde kullanılmayan apareyler tedavi sürenizin uzamasına ve tedavinin zor süreçlere girmesine sebep olabilir.

Ortodontik tedavide hastanın titizliği ve disiplinli olması en önemli noktadır. Bu sebeple tedavinizi hayatınıza göre değil, hayatınızı tedavinize göre şekillendirmeniz gerekecektir.

Tüm Bu Uyarılar Tedavi Akışını İdealize Etmek, Tedavide Hastadan Kaynaklı Yaşanabilecek Problemlerin Önüne Geçmek Dolayısıyla Hızlı Ve İyi Bir Tedavi Sonucu Elde Etmek Ve Sizlere Daha Kaliteli Bir Hizmet Sunabilmek İçindir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. İsmihan Kayhan Çilesiz

Etiketler
Ortodontik aparey
Uzm. Dt. İsmihan Kayhan Çilesiz
Uzm. Dt. İsmihan Kayhan Çilesiz
Elazığ - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube