Ortodontik tedavi nedir?

Ortodontik tedavi nedir?
Ortodontik tedavi nedir?

Ortodontik tedavi, çeneler ve dişlerdeki yanlış konumlanmaların ve kötü kapanışların hareketli ya da sabit apareyler kullanılarak düzeltilmesidir.
Ortodontik tedavi ayrıca implant veya protez için uygun alanın oluşturulması ve estetiğin düzeltilmesi amacıyla da uygulanmaktadır. 

Ortodontik tedavi hangi durumlarda gereklidir?

Ortodontik tedavi, ağız içi ve radyolojik muayene sonrasında uygun görülen her yaştaki hastaya uygulanabilmektedir.
Ortodontik tedavi ihtiyacının erken yaşta belirlenmesi önemlidir. Çene kemiklerinde iskeletsel problemler olabilmektedir. Böyle durumlarda, çocukların çene gelişimlerinin yönlendirilebilmesi için 5 yaşından itibaren tedavi görmeleri gerekmektedir. Dişsel bir çapraşıklık ve kapanış bozukluğu durumunda ise 10 yaşından önce çocukların ağızlarında süt ve sürekli dişlerin birlikte bulunduğu dönemde olası sorunlar daha rahat çözümlenebilmektedir.
Ortodontik tedavi çoğunlukla tüm sürekli dişlerin yerini aldığı büyümenin en hızlı olduğu ergenlik döneminde yapılmaktadır.
Yetişkinlerde büyüme tamamlandığından ortodontik tedavi süresi daha uzundur. Dişeti hastalıkları, kemik kaybı gibi olası problemler nedeniyle ortodontik tedavi bu problemlerin çözümünden sonra yapılabilmektedir. 

Ortodontik tedavi yetişkinlere de uygulanabilir mi?

Dişlerdeki çapraşıklık ve yanlış çene ilişkilerine bağlı kapanış bozuklukları beraberinde birçok sorunu getirmektedir.
Çapraşık dişler besin artıklarının bu bölgelerden temizlenmesini zorlaştırarak çürük ve dişeti hastalığı riskini artırırlar.
Yanlış çene ilişkilerine bağlı kapanış bozuklukları nedeniyle ısırma, çiğneme ve solunum problemleri yaşanabilir. Bu durum çenelerdeki kasları ve çene eklemini etkileyerek baş, boyun ve omuz ağrılarına neden olabilmektedir.
Birçok durumda kişinin yüz estetiği ve gülüşü de etkilenmektedir. Bu durum psikolojik sorunlara neden olabilmektedir.
Ortodontik tedavi ile güzel gülüşler, sağlıklı dişler, dişetleri ve ekleme sahip olabilmemiz mümkündür. 

Ortodontik tedavi nasıl uygulanmaktadır?

Ergenlik öncesi dönemde koruyucu olarak parmak emme, bebeklik yutkunması, üst ya da alt çene darlığı gibi problemler hareketli apareylerle tedavi edilebilmektedir. Eğer çene kemiğinin gelişiminde bir problem varsa ağız dışından çeneyi yönlendiren apareyler kullandırılmaktadır.
Çapraşıklık, boşluk, ters kapanış gibi sadece dişlerle ilgili anomaliler sabit ya da hareketli apareylerle tedavi edilebilmektedir.
Sabit ortodontik tedavide dişlerin dudak veya dil tarafına braket adı verilen sabit apareyler uygulanarak dişlerdeki problemler giderilebilmektedir. Hastanın yaşına ve problemin tipine göre sürekli diş çekimli ya da çekimsiz tedaviye karar verilmekte ve tedavi planlaması yapılmaktadır.
Günümüzde braketler için paslanmaz çelik veya daha estetik porselenden yapılan diş renginde materyaller kullanılmaktadır ve tedavi ihtiyacına göre tipleri değişmektedir.
Özellikle diş teli taktırmak istemeyen yetişkin hastalarda uygulanan özel 3 boyutlu bilgisayar sistemleri ile hazırlanan ve düzenli aralıklarla yenilenen şeffaf düzeltici plaklar kullanılarak da dişlerdeki düzensizlikler giderilebilmektedir.
Aktif tedavi ile dişler istenilen konuma geldikten sonra bu durumun korunması için pekiştirme tedavisi yapılmaktadır. Plaklarla hareketli ya da dişlerin iç yüzeylerine çok ince bir tel bağlanarak sabit olarak uygulanmaktadır.

Her durumda ortodontik tedavi ile dişler düzeltilebilir mi?

Büyüme dönemini tamamlamış erişkin bir kişinin çene kemiklerinde gelişimsel bir probleme bağlı alt- üst çene uyumsuzluğu bulunuyorsa bazı durumlarda bu sorun sadece ortodontik tedavi ile çözülemeyebilir. Çene diş ilişkisini sağlayabilmek için Ortognatik cerrahi adı verilen bir uygulamanın, çenelerin ve dişlerin cerrahi olarak düzeltilmesi işleminin yapılması gerekebilmektedir. Plastik cerrah, ortodontist ve diş hekiminden oluşan bir tedavi ekibi ile istenen sonuca ulaşılmaktadır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu

Etiketler
Ortodontik tedavi
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
Dr. Dt. Cem Reşat Ustaoğlu
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube