Omuz yırtığının tedavisi nasıl yapılır?

Omuz ağrılarının altında yatan hastalıkların teşhisi için yapılan fiziki muayenenin ardında mutlaka bir röntgen filmi çekilmelidir. Fakat bu tek başına yeterli olmamaktadır. Kemik yapıları değerlendirmek için röntgenden sonra, yumuşak yapıları lifleri kasları değerlendirmek için mutlaka MR görüntülemesi yapılmalıdır. MR görüntülemesinde oradaki liflerin yırtılması veya liflerin sıkışmasını görebilmektedir. Omuz hareketlerini etrafında bulunan liflerle sağlamakta ve bu liflerin etrafında zar yapıları, boşluklar bulunmaktadır.   Omuz lif yırtığının tedavisi için kapalı ameliyat yani artroskopi de yapılmakta. Omuz artroskopisi  omuzun etrafına en az 2 veya 3 delikle  yapılabilmekte bazen 4 veya 5 deliğe  kadar çıkabilmektedir. Omuz ekleminin içerisine açılan delikten yerleştirilen bir kamera ve diğer deliklerden yerleştirilen kesici delici ve dikiş atılmasına yardımcı olan aletler ile omuzdaki kemik blokları, yani omuzda sıkışma hastalığına sebebiyet veren kemiğin çıkıntısı tıraşlanabilmektedir. Omuz lif yırtığının tedavisinde kemiğin etrafını örten tabakanın alınma işlemi yapılabilmektedir. Omuz çıkıklarında gördüğümüz zarların, kapsüllerin dikilme işlemi yapılabilmektedir.  Özellikle gece ağrısına sebebiyet veren omuz lif yırtığının tamiri kapalı ameliyatla yapılabilmektedir.

Omuz yırtığının tedavisi nasıl yapılır?

Omuz ağrılarının altında yatan hastalıkların teşhisi için yapılan fiziki muayenenin ardında mutlaka bir röntgen filmi çekilmelidir. Fakat bu tek başına yeterli olmamaktadır. Kemik yapıları değerlendirmek için röntgenden sonra, yumuşak yapıları lifleri kasları değerlendirmek için mutlaka MR görüntülemesi yapılmalıdır. MR görüntülemesinde oradaki liflerin yırtılması veya liflerin sıkışmasını görebilmektedir. Omuz hareketlerini etrafında bulunan liflerle sağlamakta ve bu liflerin etrafında zar yapıları, boşluklar bulunmaktadır.  
Omuz lif yırtığının tedavisi için kapalı ameliyat yani artroskopi de yapılmakta. Omuz artroskopisi  omuzun etrafına en az 2 veya 3 delikle  yapılabilmekte bazen 4 veya 5 deliğe  kadar çıkabilmektedir. Omuz ekleminin içerisine açılan delikten yerleştirilen bir kamera ve diğer deliklerden yerleştirilen kesici delici ve dikiş atılmasına yardımcı olan aletler ile omuzdaki kemik blokları, yani omuzda sıkışma hastalığına sebebiyet veren kemiğin çıkıntısı tıraşlanabilmektedir. Omuz lif yırtığının tedavisinde kemiğin etrafını örten tabakanın alınma işlemi yapılabilmektedir. Omuz çıkıklarında gördüğümüz zarların, kapsüllerin dikilme işlemi yapılabilmektedir.  Özellikle gece ağrısına sebebiyet veren omuz lif yırtığının tamiri kapalı ameliyatla yapılabilmektedir.
Omuz ağrısı temelinde yatan kas ve lif yırtıklarıdır. Kasın zedelenmesi, kas içi kanama ortopedi için aynı şeyi ifade eder. Kas dediğimiz doku liflerden oluşan birkaç adet lifin bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Kasın yırtılması demek liflerin arasında zorlanmaya bağlı gelişen bir kanamadır. Tedavide de ana prensip kanamanın o bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Omuz ağrılarının temelinde omuz yapısı içerisinde buluna lif ve kaslarda oluşan yırtıklar yatmaktadır. Rotator manşet omuzu döndüren, dönmesini sağlayan tendonların oluşturduğu bir kılıftır. Çok geniş bir hareket yeteneğine sahiptir. Vücudumuzun en hareketli eklemlerinden biridir. Omuz içerisindeki tendonlar vücudun diğer bölgelerine göre daha az beslendikleri ve kaslar kadar kanlanmadıkları için yırtılmaya daha fazla müsait yapıları vardır.

Kapalı (Artroskopik) Omuz Ameliyatları Sonrası Sizi Nasıl Bir Süreç Beklemekte?

Yapılan ameliyata göre değişmekle birlikte omuzun içerisinde bulunan lifin tamir sonrası omuzumuzu tutacak ve arada yastık bulunan bir aparat yerleştirilmektedir. Yaklaşık 3 hafta boyunca omzunuz bu şekilde askıyla kalmakta ve 3 hafta sonra kademeli bir şekilde olarak yapmanız gereken egzersizler olacaktır. Lif ameliyatları sonrası, normal hayatınıza dönüş yaklaşık 6 hafta ile 8 haftayı bulunmaktadır. Omuz lif yırtığı tedavisi sonrası omuz ameliyatları sonrası omuzunuzun ameliyatı bittikten sonra iş bitmiyor. Ameliyatın sonrasında lifler iyileştikten sonra iyi bir fizik tedavi süreci sizi beklemektedir. Sadece omuzun içerisinde sıkışma sendromuna yönelik kemik çıkıntısının temizlendiği durumlarda omuzdaki zarların sadece temizlenmesi durumunda,  ameliyattan sonra herhangi bir askı takılmamaktadır. Bunun gibi durumlarda ameliyat sonrasında günlük yaşantınıza hemen dönebilmektesiniz.

Bu makale 15 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özgür Oktay Nar

Op. Dr. Özgür Oktay Nar 1978 yılında Adana’da doğdu. İlkokul eğitimini Adana Emine Nabi Menemencioğu okulunda tamamladı. Ortaokul eğitimi Adana Gazi Ortaokulunda tamamladı. Lise eğitimi; Diyarbakır Cumhuriyet Fen Lisesinde 2,5 yıl okuduktan sonra Adana Özel Güney kolejinde tamamladı. 1996 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanıp,2002 Haziran ayında eğitimini tamamladı ve 2003 yılında Niğde Bor Kılavuz sağlık Ocağında mecburi görevini yaparken uzmanlık eğitimi için hak kazandığını öğrenip 2008 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinden uzmanlığını aldı. Uzmanlığın ardından 2008 yılı Kasım ayında Aydın Nazilli Devlet hastanesinde uzman hekimlik görevine başladı. 2013 yılında Bursa’ya yerleşti. 2013'den itibaren Bursa'da çeşitli özel hastanelerde çalışmış olup 12.09.20 ...

Etiketler
Omuz
Op. Dr. Özgür Oktay Nar
Op. Dr. Özgür Oktay Nar
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube