Omuz Sıkışma Sendromu (İmpingement Hastalığı)

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
28 Aralık 20151581 görüntülenme
Randevu Al
Omuz Sıkışma Sendromu (İmpingement Hastalığı)

Nedir?: Omuz sıkışma sendromu omuzun döndürücü hareketlerini sağlayan kaslar  ile kemik yapı arasındaki mesafenin daralması sonucunda omuz da ağrı ve hareket kısıtlılığı ile gözlenen bir tablodur.

Nedenleri: Kollar yukarı kaldırılmış olarak uzun süreli çalışanlar, tekrarlayan fırlatma hareketleri yapanlarda uzun süreli omuz rotasyon işlemleri sonucunda, adelede ödem yada bursada şişme ile mesafe daralır. Bazı kişilerde kemik yapılarının farklı olması nedeni ile veya kireçlenme ile birlikte kemik ve eklem uçlarında oluşan kemiksi çıkıntlardan dolayı mesafede daralmaya neden olur.

Klinik: Kolun kaldırılması, arkaya götürülmesi gibi aktivitelerde ağrı görülür. Hastalar ağrılı omuz üstüne yatamamaktan şikayetçidirler.

Tanı:  Fizik muayene ile koyulur. Bunun yanında tedavide sıkışmanın düzeyi ve eşlik eden patolojileri incelemek gerekiyorsa MR tetkikine ihtiyaç duyulabilir.

Tedavi: Erken evrelerde nonsteroidal antiemflamatuar ilaçlar ve eksersiz tedavide yeterlidir. Orta düzeydeki hastalarda fizik tedaviye ihtiyaç duyulur. İleri evrelerde ve fizik muayenede kolunu kaldıramayan hastalar, ilaç ve eksersiz tedavisine yanıt vermeyen hastalar ve MR da rotator manşet yırtığı ve/veya manşete sürten kemik çıkıntıları olan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi açık veya artroskopik olarak kapalı yapılabilir.  Cerrahide sıkışıklığa neden olan faktörler kaldırılır. Tendon yırtığı varsa tamir edilir. Ameliyat sonrası fizik tedavi uygulanır.

 

 

Etiketler

Omuz sıkışma sendromu tedavisiOmuz sıkışma sendromu nedirOmuz sıkışma sendromu neden olurOmuz sıkışma sendromu belirtileriOmuz sıkışma sendromu tanısı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır