Omuz ağrısı nedenleri nedir?

Omuz eklemi karmaşık yapısı ve çok hareketli bir eklem olması nedeniyle ağrılı durumları çok sık gözükmektedir.

Omuz ağrısı nedenleri nedir?

Omuz eklemi karmaşık yapısı ve çok hareketli bir eklem olması nedeniyle ağrılı durumları çok sık gözükmektedir. Omuz ağrısı yaşayan bir hastanın ağrı kaynağı omuz eklemi ve çevresindeki yumuşak doku ve kaslardan kaynaklanabileceği gibi çok farklı uzak doku ve organlardan yansıyan ağrı şeklinde kendini gösterebilir ve hatta altta yatan çok ciddi bir hastalık göstergesi olabilir. O nedenle mutlaka hastalarımız tarafından ciddiye alınmalı ve bir hekim tarafından detaylı muayene edilip sebep araştırılmalıdır. Sıklıkla görülen omuz ağrısı nedenleri 1. Rotator Kaf lezyonları( omuz sıkışma sendromları, kas yırtıkları, kalsifik tendinitler gibi) 2. Biceps tendon problemleri ( bisipital tendinit, tendon rüptürleri) 3. Omuzun kapsül patolojileri ( Adeziv kapsülit ( donuk omuz), eklem instabilitesi) 4. Eklemler ile ilgili sorunlar ( osteoartrit ( kireçlenme), inflamatuar artritler, osteonekroz, labrum lezyonları) 5. kemik ile ilgili hastalıklar ( kırık, enfeksiyon, tümör) 6. Miyofasiyal ağrı sendromları 7. Sinir kaynaklı hastalıklar ( servikal nöropati, Brakial nöropati, Torasik çıkış sendromu, kompleks bölgesel ağrı sendromu 8. Metabolik ve endokrin kaynaklı problemler 9. Uzak organlardan yansıyan ağrılar ( safra kesesi hastalıkları, karaciğer ve dalak  hastalıkları, kalp krizi)

 

Omuz ağrılarının ayırıcı tanısı ayrıntılı bir hikaye ve ardından iyi bir fizik muayene ile mümkündür. Gerektiğinde kan tetkikleri yada ultrasonografik ( USG) ya da manyetik resonans görüntüleme (MRG) hekim tarafından istenebilir. 

Peki omuz ağrısı olan hastalar hangi durumlarda acilen hekime başvurmalıdır?( Omuz ağrısında Kırmızı Bayraklar)

1. Kanser öyküsü, belirtileri, açıklanamayan kitle veya şişlik 2. Deride kızarıklık, ateş , genel durum bozukluğu 3. Travma , epilepsi, elektrik şoku, omuzun normal şeklinin kaybolması. 4. 24- 48 saat içinde başlayan şiddetli ağrı, belirgin kuvvet kaybı 5. Açıklanamayan belirgin duyu ve kas gücü kaybı 

Omuz ağrılarında kolun baş üzerinde kullanıldığı mesleklerde , spor aktivitelerinde özellikle yüzme voleybol basketbol gibi omuza fazla yük binen sporlarda daha sık görünmektedir. Omuz ağrıları iltihaplı romatizmal hastalıklar, enfeksiyon ve tümör gibi daha ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabileceği için hafife alınmamalı ve mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Eğer omuz ağrınız birkaç hafta içinde geçmediyse ve giderek artış gösterip şişlik ısı artışı, ateş , ve kola doğru yayılım göstermeye başladıysa ciddi bir durum söz konusu olabilir. Ağrı , vücudumuzun bizimle irtibata geçip konuşma şekildir aslında , lütfen onu ihmal etmeyip dikkate alalım. 

Bu makale 24 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Sahel Taravati

11-09-1987 tarihinde İran’da doğmuştur, İlk öğretim yılını İskoçya- Glasgow şehrinde tamamlamıştır. Orta okul ve lise ilk dönemlerini İran'da okuduktan sonra lise son dönemi Glasgow Bearsden Academy'de tamamlamıştır. 2007 yılında üniversite eğitimi için Türkiye'ye gelmiş ve 2013 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2014 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve Eylül 2019’da uzman unvanını almıştır. Uzmanlık tezi Serebrovasküler olay sonrası hemipleji gelişen olgularda üst ekstremite robotik rehabilitasyonunun konvansiyonel rehabilitasyon ile kıyaslanması üzerinedir. Yabancı dillerden İngilizce, Farsça ve Azerice bilmektedir. Halen Özel Tınaztepe Galen Hastanesi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak görev yap ...

Etiketler
Kas gücü kaybı
Dr. Öğr. Üyesi Sahel Taravati
Dr. Öğr. Üyesi Sahel Taravati
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube