Omurilik felci, omurganın içindeki omuriliğin hasar görmesi ile ortaya çıkar ve hangi seviyede hasar olduysa oradan aşağısında çeşitli derecelerde felç oluşur. Omurilik hasarı ile sadece hareket sistemi etkilenmez ayrıca mesane ve barsaklar da görev yapamaz hale gelir. Omurilik felçlisi idrar ve dışkısın kontrolünü de kaybedilebilir.
Omurilik Felcinin Nedenleri:
A. Hastalıklar
Omuriliğin içinde, çevresinde ve omurgada oluşan bir hastalık omuriliği sıkıştırabilir, bu baskı sonucunda zamanında müdahele edilmez ise omurilik felci ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir:
Urlar (Tümörler): Omurga-omurilik bölgesinde oluşan urların omuriliğe baskı yapması omurilik felcine sebep olabilir.
Enfeksiyonlar: Omurga veremi (Pott hastalığı), menenjit gibi hastalıklarının omuriliği deforme etmesi sonucu omurilik felci oluşabilir
Yumuşak Doku Hastalıkları: İleri derecede omurga fıtıkları, omurgayı çevreleyen dokulardaki deformasyonlar, yumuşak dokularda gelişen hastalıklar da omurilik felci meydana getirebilir.
B. Travmalar
Trafik Kazaları
Yüksekten Düşmeler
İş Kazaları
Ateşli Silah Yaralanmaları
Sportif Yaralanmalar (Sığ suya balıklama atlama vb.)
Doğal Afetler (deprem)
Omurilik Felcinin Tedavisinde Neler Yapılabilir ?
Omurilik Felcinde tedavinin ana unsuru Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamalarıdır. Omurilik felcinde ne kadar erken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon başlanırsa o kadar iyi sonuçlar alınır. Hastanın rehabilitasyon ekibi ile uyumu ve psikolojik durumu da alınacak sonucu etkiler.
Omuriik felci tedavisinde felçli hastaların yaralanma seviyesine göre, kollarını yeniden kullanabilmelerini sağlamak, yeniden yürüyebilmelerini sağlamak için fizyoterapist eşliğinde birebir fizyoterapi (eklem hareket açıklığı egzersizleri, oturma ve ayakta dik durma dengesi çalışmaları, postür egzersizleri, yürüme egzersizleri vbg.), havuz içi rehabilitasyon, elektroterapi tedavilerinin yanında son dönemde gelişen teknoloji ile birlikte yürüme ve kol robotları da bu hastalarımızın tedavisinde kullanılabilmektedir.
Omurlik Felcinin (OF) sonuçları
Tetrapleji
Omuriliğin boyun seviyesinde yaralanması sonucu kollar, gövde ve bacaklar etkilenir. Nefes alma ve öksürmede güçlük oluşabilir.
Parapleji;
Parapleji, gövde seviyesinde omurilik hasarı sonucu meydana gelen gövde ve bacakları etkileyen felç durumudur. Kollar tamamen normaldir. Omurilik zedelenmesi hangi seviyede olursa olsun barsaklar ve idrar torbasının kontrolünde güçlük yaşar.