Öğrenilen bilgiler nasıl kalıcı hale getirilir?

Öğrenilen bilginin kalıcı hale gelmesi, okul çağı çocukları ve özellikle öğrenme sürecinde güçlük yaşayan çocuklar için çok önemlidir.Bu konuda yapılan araştırmalarda bilginin düzenli aralıklarla tekrar edilmesi bilginin kalıcılığını büyük oranda sağlamaktadır.

Öğrenilen bilgiler nasıl kalıcı hale getirilir?

Hepimiz zaman zaman öğrendiğimiz bilgileri hatırlamakta zorlanabiliriz. Okulda öğrenilen bilgiler, günlük yaşamda karşımıza çıkan yediklerimize, karşılaştığımız kişilere, alışverişe ilişkin her bilgiyi bu konuya örnek gösterebiliriz. Özellikle öğrenme sürecinde güçlük yaşayan çocuklarda bilginin anlatıldığı günden itibaren yeni edinilen bilginin geri çağrılması zaman geçtikçe zorlaşmaktadır. Ebbinghaus öğrenilen bilgileri hafızada tutma ile ilgili önemli bir araştırma ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu araştırmayla öğrenmeye ve yeniden öğrenmeye harcanan zaman açısından tasarrufları ifade etmeyi tercih etmiştir. Eddinghaus’un araştırmasına göre, bilgi öğrenildiği andan itibaren ilk 1 saat içinde 20 dakika tekrar edildiğinde bilginin %80’i kalıcılığını korurken bilgi tekrar edilmezse kalıcılık oranı zamanla düşüş göstermeye başlayacaktır.  İlk tekrardan 1 gün sonra 20 dakikalık tekrar yapıldığında bilginin %80’i kalıcılığını korumaktadır. Bu tekrardan iki gün sonra yeniden 20 dakikalık tekrar yapıldığında bilginin %80’i kalıcılığını korumaktadır. Bilginin öğrenildiği günden itibaren 7. - 14. ve 30. günlerde 20 dakikalık tekrar yapıldığında bilgi büyük oranda kazanılmış ve hafızada tutulmuş olur. Öte yandan bilginin öğrenildiği ilk hafta içinde aralıklı ve düzenli tekrar yapılmadığında bilginin kalıcılık oranı %60’a düşmekte ve bilginin hafızada kalıcılık oranı zamanla düşüş göstermektedir.

Bilginin kalıcılığı konusu özellikle öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların akademik yaşamlarında  daha önemli bir konu haline gelmektedir. Bu bağlamda öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların, aralıklı ve düzenli tekrar yapmaları öğrenme süreçlerini olumlu yönde etkileyecektir. Aynı zamanda bu şekilde öğrenme, çocukların öz-yeterlilik duygusu ve akademik performansında pozitif etki sağlamaktadır.  

Öğrenmenin kalıcılığı üzerine pratik öneriler:

  • Her hafta aralıklı ve düzenli olarak 3 gün 20 dakikalık tekrarlar yapılmalıdır.
  • Bilgi ile ilgili görsel, işitsel, dokunsal vb. farklı duyulara hitap eden çalışmalar kullanarak tekrar yapmak öğrenmenin kalıcılığına olumlu katkı sağlayacaktır( resimlerle, videolu, nesnelerle ve soru-cevap şeklinde çalışmalar).
  • Tekrar için kullanılacak materyal ve çalışmalar her tekrar yapıldığında eksiksiz ve düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Kelime veya konu tekrarlarında zihin haritası, kelime kumbarası, not defteri vb. içerik ve materyalleri kullanmak çalışmaları daha düzenli hale getirecektir

Kaynak: Murre, J. M. ve Dros, J. (2015). Replication and analysis of Ebbinghaus’ forgetting curve. Plos One, 10(7).

Bu makale 28 Kasım 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Hüsniye Çelik Şahin

Hüsniye Çelik Şahin, Çocuk Gelişim Uzmanı olarak faaliyet göstermektedir ve Ankara'da hizmet vermektedir. 0-6 yaş arası çocukların gelişimsel değerlendirilmesi konusunda uzmanlaşmış olup, aynı zamanda akademik isteksizlik ve akıcı ve hızlı okuma konularında da çalışmaktadır. Eğitimini Kırıkkale Üniversitesi'nde tamamlamış ve uzmanlık alanında eğitimini Ankara Üniversitesi'nde almıştır. Bu alandaki deneyimi ve uzmanlığı ile çocukların gelişim süreçlerini destekleyici çalışmalar yapmaktadır.

Çocuk Gelişim Uzmanı Hüsniye Çelik Şahin
Çocuk Gelişim Uzmanı Hüsniye Çelik Şahin
Ankara - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube