Obezite ve metabolik cerrahi ameliyatı olanlarda kabızlığa karşı önlemler

Obezite ve metabolik cerrahi ameliyatı olanlarda kabızlığa karşı önlemler

Obezite cerrahisi sonrasında kabızlık sık görülen bir durumdur. Obezite ameliyatı sonrasında ilk 3 ayda en yoğun kabızlık görülür. Bu durum sonrasında düzelmektedir.

Obezite ameliyatı geçirenlerde kabızlığın en sık nedenleri:

-Hareketsizlik

-Su tüketiminin az olması

-Gıda alımının yetersizliği

-Kullanılan demir ilaçları

-Alınan ağrı kesicileri

-Kafein tüketimi

-Karın kaslarının zayıflaması

Kabızlığın önlenmesi:

Sert ve kuru gaita’nın bağırsaklardan pasajı zordur. Karın ağrısı ve gaz kabızlıkla ilgili olabilir. İki yada üç günü geçmiş kabızlık da hekiminiz dışkı çıkartıcı veya yumuşatıcı olan Laksatifleri tavsiye eder. Lakin ilaçları hekiminize danışmadan kesinlikle kullanmayınız. Dışkı yumuşatıcılar veya pasaj artırıcıların uzun süreli kullanımında dikkatli olmak gerektir.

Kabızlığa önlem alınması ileride olabilecek fıtık,basür(hemoroid) gibi hastalıkları engeller.

Kabızlığa karşı

1-Düzenli egzersiz: Hareketsizlik süresi arttıkça barsak hareketleri yavaşlar. Egzersiz yapılması sindirimi kolaylaştırır. Kısa mesafeli yürüyüşler başlangıç egzersizi olarak önerilebilir.

2-Tüketilen suyu artırın: Fiziksel aktiviteyle ve sıcak havada terle kaybedilen suyu yerine koymak önem arzeder. Gün içerisinde alınan şekersiz ve kafeinsiz su dışkının yumuşamasını sağlar.

3- Kabızlığa yol açan gıdalardan uzaklaşın:Peynir,muz,patates gibi gıdalar barsak hareketlerinizi yavaşlatabilir,  kabızlık halinde yemeyiniz.

4-Laksatif ilaçları devamlı kullanmayınız: Bunları devamlı kullanmaya bağlı bağımlılık yapabilir ve barsaklar düzenli çalışamayabilir.

Uzmanından Tavsiyeler 

-İşlenmiş gıdalardan(çips,çikolata,dondurma,fast-food gıdalar vb) uzak durunuz.

-Aç karna sabahları ılık su alınız.

-Kuru incir,kuru kaysı hoşafı yada marmelatı barsak hareketlerinizi artırabilir.

-Ana yemeklerde zeytinyağlı sebze yemekleri, doğranmış meyveleri, Protein ağırlıklı gıdaları tercih edip günlük tüketilen lif oranınızı yükseltebilirsiniz.

-Tavuklu, balıklı, etli, peynirli salata tüketebilenler hem lif hem protein almış olurlar. Bir tatlı kaşığıda salatalara zeytin yağı eklemeyi unutmayınız.

-Belirli saatlerde günlük tüketilen kefir gibi probiyotikli ürünler barsak düzeni sağlanmasında yardım sağlar.

Çoğu barsak problemi obezite cerrahisi ile ilgili olmayıp, ilk üç aylık periyottaki kabızlık yan etkisidir.

 Bu önerilere uyulmasına rağmen kabızlık yaşıyorsanız bizimle iletişime geçiniz, Çünkü herşey sizin için.

Bu makale 2 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, 1977 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006 yılında ise Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2006 - 2008 yılları arasında Van İpek Yolu Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında askerlik vazifesini yerine getirmiştir. Ayrıca Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Sertifikası sahibi olan Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, gastroenterolojik cerrahi, meme cerrahisi, laparoskopik fıtık cerrahisi,endokrin ve varis cerrahisi alanlarında operasyonlar gerçekleştirmekte ve tedavi vermektedir. Kamerayla kapalı fıtık, kasık fıtığı, kapal ...

Etiketler
Obezite
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube