Obezite cerrahisi sonrarı safra kesesi taş oluşumu merak edilen bir konu?

Obezite cerrahisi sonrarı safra kesesi taş oluşumu merak edilen bir konu?

Safra kesesi karaciğerin alt yüzeyinde, ona yapışık 50 ml hacmi olan armut biçimde bir organ. Safranın depolanmasını ve konsantre edilmesini sağlıyor. Karaciğerin ürettiği safra, kanallar yoluyla bu kesede birikerek, yemek sonrası özellikle yağlı gıdaların sindirimi amacıyla bağırsağa dökülüyor. Bu metabolize etme işlemi sırasında, safra konsantrasyonu da değiştiği için, obezite cerrahisinden sonra görülen hızlı kilo verme döneminde, safra taşları oluşumu artmaktadır. Yani obezite cerrahisinin bir istenmeyen etkisi ya da yan etkisi olarak safra kesesi taşlarının oluşumu sıkça görülen bir durumdur. Her 10 erişkinden birinde olan safra taşı özellikle 30 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülüyor. 60 yaşından sonra erkeklerin yüzde 10-15’inde kadınların yüzde 30-40’ında safra taşı oluşuyor.

Günümüzde safra kesesi hastalığı tanısı konulmasında en yaygın kullanılan yöntem ultrasonografi. Sık yapılmasının hastaya hiçbir zararı yok. Tüp mide sleeve gastrektomi operasyonu geçirmiş hastalarımızın 6 . Ay kontrolünde ultrason istiyor takibini yapıyoruz. “Ağızdan ursodeoxycolic asit ve benzerlerinin verilmesi bazı safra taşlarının tedavisinde olumlu sonuçlar veriyor. Ancak bu ilacın başarı oranı çok düşük kalıyor ve hastaların yarısında ilk 4 yıl içinde taşlar tekrar oluşuyor. Günümüzde safra kesesi taşına bağlı şikayeti olan hastalarda operasyon laparoskopik kolesistektomidir. Bu yöntemle gerçekleştirilen operasyon az ağrılı olur ve hasta 2-3 gün içinde işinin başına dönebilir. Safra kesesinin tümü alınarak, hastalık nüksü, yeniden taş oluşumu, kanser ve komplikasyon gelişimi olasılığı ortadan kaldırılmış olur. Safra kesesinin olmaması insanlarda ciddi hiçbir soruna yol açmaz.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eyup Yeldan

Op. Dr. Eyüp Yeldan, tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından Genel Cerrahi ihtisasını Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Dr. Yeldan, İngilizce bilmektedir.

Dr. Yeldan, 1996 ile 2000 yılları arasında Ankara Onkoloji Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde; 2000 ile 2007 yılları arasında ise Marmaris Devlet Hastanesi'nde; 2007 ile 2012 yılları arasında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmıştır. Halen kendi muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Obezite ameliyatı
Op. Dr. Eyup Yeldan
Op. Dr. Eyup Yeldan
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube