Obezite cerrahisi hakkında bilmeniz gerekenler

Obezite cerrahisi hakkında bilmeniz gerekenler

Obezite dünya genelinde yaygın bir sorundur. Bunun sebebi olarak, toplumsal diyet değişiklikleri ve fiziksel aktivitedeki azalma sonucu enerjinin fazla birikmesi olarak görülmektedir. Obeziteyi kontrol etmek için diyet değişiklikleri, fiziksel aktiviteyi arttırma, yaşam şekli değişiklikleri, ilaçlar ve son olarak bariatik (obezite) cerrahisi kullanılmaktadır.

AĞIRLIK KAYBI SONUCU VÜCUT ŞEKİLLENDİRME

Fazla miktarda ağırlık kaybı cilt ve yumuşak dokuda fazlalığa ve sonuçta vücudun her bölgesinde kantur bozukluklarına sebep olur.

Vücuttaki şekil bozukluklarının tanımlanmasını kolaylaştırmak ve doğru tedavi için, vücut çeşitli bölümlere ayrılarak değerlendirebilir: kollar, meme, karın, karın yan kısımları, pubik bölge, sırt, kalça, uyluk içi, basen bölgesi, diz kapakları.

ESTETİK CERRAHİ AMELİYAT ÖNCESİ

Estetik cerrahi için uygun zaman obezite cerrahisinden 12-18 ay sonrasıdır.

Hastanın BMI hesaplanır. Yaklaşık son 3 ayda kilo değişimi olmaması istenir. Hastaların bulantı-kusma problemlerinin olmaması gerekir. Demir ve B12 seviyeleri normal olmalıdır. Yara iyileşmesi için yeterli protein alabiliyor durumda olmalıdır.

Cerrahi öncesi DM ve HT gibi hastalıklar kontrol altında olmalıdır.

Sigara operasyondan en az 3-4 hafta önce bırakılmalıdır.

TEK SEANS MI ÇOKLU SEANS OPERASYON?

Tek seansta yapılan ameliyat hastanın bir kez anestezi alması, ameliyat sonrası dönemi bir kez yaşaması ve maliyet yönünden avantajlıdır. Fakat ameliyat sonrası ağrıda artış ve ameliyat zamanında uzama dezavantajlarıdır. Bunun sonucu derin ven trombozu (toplardamarlarda pıhtı oluşumu) ve emboli riski artmaktadır.

Her hastada bu nedenle ayrıntılı olarak değerlendirilmeli ve karar verilmelidir.

İdeal kilonun basitçe hesaplanması:

Erkekler için = [48+boy(cm)-150]

Kadınlar için = [45+boy(cm)-150]

Estetik cerrahi isteyen hastaların ideal kilolarının %10-15 içinde olmaları ve aylık kilo değişimlerinin yaklaşık 0,5-1 kg arasında olması istenir.

Hastanın obezite cerrahisi sonrası diyet ve egzersiz programına uyumu şarttır.

Ameliyat öncesi kan şekeri yüksek olan hastalarda ameliyat sonrası cilt enjeksiyonları daha sık görülmektedir.

Obezite cerrahisi geçiren hastalarda düşük kalori alımı ve protein emiliminde bozulma, vücut şekillendirici cerrahi sonrasında yara iyileşme problemlerine neden olmaktadır. Kollojen üretimi azalmakta, dikiş hatlarında açılmalar, enfeksiyon ve kötü yara iyileşmesi sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle estetik operasyonlar öncesi hastanın protein düzeyleri ölçülmeli ve gerekirse diyet düzenlemesi yapılmalıdır.

KİLO VERMESİNE BAĞLI DANATOMİK DEFORMİTELER

Fazla kiloların verilmesi vücut kitle indeksini düzeltse de fiziksel açıdan bir takım problemleri de beraberinde getirmektedir. Vücudun geniş bir alanında sönme etkisi gözlenmekte, cilt fazlalıkları ve çatlaklar oluşmaktadır. Bazı vücut bölgeleri bu durumdan daha fazla etkilenirken, birler arasında da farklı etkiler gözlenebilmektedir. Obezite cerrahisi sonrası vücut şekillendirici cerrahinin görevi, bu önemli ağırlık kaybı sonucu oluşan deformiteleri düzeltmektir. Fazlalık dokuların çıkartılması, gevşek dokuların sıkılaştırılması ve asılması Estetik ve Plastik Cerrahi’nin sorumlulukları arasındadır.

YÜZ VE BOYUN

Genç yüz = Dolu yüz

Aşırı kilo kaybı = Hacim kaybı = Yaşlanmış yüz özellikleri

Kilo kaybı sonucu kaşlarda düşme, yanak bölgesinde sarkma, çizgilerde belirginleşme, dudaklarda incelme, gıdı bölgesinde belirginleşme ve sarkma boyunda sarkma gibi belirtiler gözlenebilmektedir.

KOLLAR

Fazla miktarda kilo kaybı sonrası kollarda değişen derecelerde cilt sarkması ve belirli alanlarda yağ birikimi problemleri görülebilmektedir. Bu durum sadece üst kolu etkileyebildiği gibi dirsek altına kadar uzanabilmekte, bazı kişilerde koltuk altından göğüs yan duvarlarına kadar ilerleyebilmektedir.

ERKEKLERDE GÖVDE BÖLGESİ

Erkeklerde göğüs bölgesi problemleri çok değişkendir. Bazı hastalarda hafif-orta cilt fazlalığı ve yağ fazlalığı görülürken bazı hastalarda meme dokusunda belirgin sarkma gözlemlenir. Problem koltuk altına ve sırta ilerleyebilir.

Cerrahi olarak sadece liposuction yeterli olabildiği gibi cilt ve yumuşak dokunun çıkartıldığı operasyonlar gerekebilir.

BAYANLARDA MEME PROBLEMLERİ

Kilo kaybı sonucu meme dokusu dolgunluğunu kaybeder. Meme boş ve sarkık görünebilir. Asimetriler gözlemlenebilir. Pek çok hasta obezite cerrahisi sonrası meme küçültme operasyonu geçirmeyi tercih eder.Bu durumu kilo kaybı sonrası meme görünümünde tekrar bozulmaya sebep olur.

Meme probleminin şekline ve derecesine göre meme toparlama, meme asma, meme küçültme veya meme büyütme operasyonları uygulanabilir.

KARIN BÖLGESİ

Karın bölgesi fazla kiloların verilmesi sonrası en çok etkilenen bölgelerdendir. Karın bölgesinde cilt, cilt altı, kas dokusu, göbek ve pubik bölge ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Cilt kalitesi mükemmelden-kötüye değişebilir, çatlak oluşumu, ciltte incelme ve belirgin sarkma eşlik edebilir. Bölgesel yağ birikimleri oluşabilir, kalıntılar ve yapışıklıklar meydana gelebilir. Kas dokusu normal veya gevşemiş olabilir. Kas dokusu normal veya gevşemiş olabilir, yırtılmalar ve fıtıklaşmalar oluşabilir. Göbek deliği belirgin şekil değiştirir. Pubik bölge genital bölgeye doğru sarkma gösterir.

SIRT BÖLGESİ

Sırt bölgesi analiz ve tedavi için üst sırt bölgesi ve alt sırt bölgesi olarak ayrılabilir. Her bir bölgede değişen derecelerde cilt fazlalığı ve sarkma, yağ doku bozuklukları ve cilt yapışıklıkları gözlenebilir. Mevcut probleme göre düzeltici cerrahi planlanır.

UYLUK BÖLGESİ

Kilo kaybı sonucu uyluk bölgesinde değişen oranlarda cilt kalitesinde değişiklik, cilt fazlalığı, yağ doku bozuklukları ve cilt katlantıları oluşur.

Diz kapağı bölgesi tedavi açısından özellikle değerlendirilmelidir. Bacaktaki varisler operasyon öncesi incelmelidir.

Uyluk düzeltme cerrahisi, kasık bölgesinde saklanan izle uyluk germe veya kasıktan diz kapağına uzanan izle sonuçlanan uyluk germe şeklinde olabilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hacer Banu Aksoy

Op. Dr. Hacer Banu AKSOY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2009 yılları arasında  Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini 2010 - 2011 yılları arasında Kırklareli Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Hacer Banu AKSOY, 2011 - 2017 yılları arasında Beykoz Devlet Hastanesi'nde, hasta kabulü yapmıştır.

Op. Dr. Hacer Banu AKSOY, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Baest Klinik'te devam etmektedir.

Etiketler
Obezite cerrahisi nedir
Op. Dr. Hacer Banu Aksoy
Op. Dr. Hacer Banu Aksoy
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube