Doktorsitesi.com

Obezite ameliyatı kalp krizi riskini azaltıyor!

Doç. Dr. Fatih Çiftçi
Doç. Dr. Fatih Çiftçi
26 Temmuz 201868 görüntülenme
Randevu Al
Obezite ameliyatı kalp krizi riskini azaltıyor!

Obezite cerrahisi ile metabolik cerrahiarasında fark bulunmaktadır. Her hastaya standart ameliyat yapılamıyor!

Bu karar alımında hastanın hayat şekli ve yaşamdan beklentileri hastanın fizyolojik hali kadar önem arz ediyor. Kilo verdirme ameliyatları, bilinen diğer adıyla obezite ameliyatlarının en iyi bilineni tüp mide tekniğidir. Bu ameliyatlar yalnız fazla kilodan kurtulmak için değildir. Fazla kiloların neden olduğu şu anki yaşadıkları veya ileride yaşayabilecekleri hastalıklardan korur.

HASTALIKLARA YAKALANMADAN AMELİYAT YAPILMALI

Genel düşüncenin, obezite ameliyatlarının fazla kilolardan kurtulmak isteyen kişilere yapılıyor gibi fakat durum böyle değil. Bu hastalar hipertansiyon, kalp krizi, uyku apnesi, polikistik over, diyabet gibi çok sayıda metabolik, damar ve kalp hastalığıyla yüzleşiyor. Bazı insanlar bu hastalıklara yakalanmadan, ne olur ne olmaz ileride bu hastalık başıma gelmeden, geleceğimi teminat altına alayım fikriyle de ameliyatı düşünüyor.

Obezite ameliyatlarının kalp krizi riskini düşürdüğü lakin sıfırlamıyor.

Kalp krizi olması bunun obezite ameliyatından kaynaklandığını göstermez. Bu ameliyatın yapımında geç kalındığını gösterir. Yani bu ameliyatın kalp krizini azaltma etkisinden faydalanmak için kalp damarlarında tıkanıklık olmadan yapılmasında fayda var. Bir başka deyişle obez kişilerin ameliyat için karar aşaması ve zamanlaması çok önem arz ediyor.

HASTANIN KİLO ALMASININ ALTINDA YATAN NEDENLER TESBİT EDİLEBİLİR

Ameliyat sonrası tekrar kilo almanın önüne geçecek en önemli anahtarın davranışsal eğitim ve düzenli kontroller olduğunu belirtmek isterim.

Ameliyat öncesi ve sonrasında kişilere yapılan tedavinin azami düzeyde faydalı olması için tavsiyelerde bulunulmalı. Bu süreç, diyet eğitimi ve adaptasyonu, egzersiz ve son olarak davranış üzerinedir. Tekrar kilo alımının sebebi olarak tıbbi kaynaklı mı, davranışsal nedenli mi yoksa fonksiyonel ve anatomik bir sıkıntıdan mı kaynaklandığını bulmak önemli.

Tekrar kilo alımında günlük öğün sayısı, acıkma sayısı, doygunluk hissinin olup olmaması, karında yanma ve ekşime varlığı, zindelik durumu, günlük hayatta sıkıcı bir durum varlığı hastanın kilo almasının altında yatan nedenlerin tesbitinde yardımcıdır.

YEMEĞİNİ KENDİSİ PİŞİRENLER DAHA AVANTAJLI

En sık görülen tekrar kilo almanın, kişinin dikkatsiz ve sağlıkla uyuşmayan alışkanlıklarından vazgeçmemesine bağlı olduğuna değinmek istiyorum; Eğer kişi ben kilo almaya başladım deyip erken dönemde hastaneye başvurursa erken tedbir ve girişimle, kişiye özel durumları tekrar değerlendirerek kilo almanın önüne geçilebilir. Ameliyat sonrası gıdaları ameliyat öncesine göre farklı olanların, egzersiz yapanların, ameliyat sonrası yemeğini kendisi pişirenler avantajlı konumda fakat egzersiz yapmayanların, kendisi yemeğini hazırlamayıp dışarıda yemek yiyenlerin, ameliyat öncesi gıda alışkanlıklarını devam ettirenlerde başarılı olma oranı ise düşüktür.

Etiketler

Obezite ameliyatıObezite cerrahisiObezite ameliyatı hakkında

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih Çiftçi

Doç. Dr. Fatih ÇİFTÇİ, 1977 yılında Hatay'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006 yılında ise Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır