NORMAL YAS VE PATOLOJİK YAS

Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
4 Ocak 202375 görüntülenme
Randevu Al
Normal yas ve patolojik yas
NORMAL YAS VE PATOLOJİK YAS

Normal yas

Yas, bir kayıp yaşadıktan sonra verdiğimiz doğal bir tepkidir. Bu doğal tepkiye müdahale etmemek gerekir çünkü bu durum yasın ertelenmesine, duyguların bastırılmasına sebep olabilir. Zorlayıcı ve stresli bir durumdur ancak bir hastalık gibi değerlendirilmemelidir. Yaşanan kayıptan sonra kişinin duygularını yaşaması, şok, inkar, depresyon, kabullenme gibi yasın doğal evrelerinden geçmesi gereklidir. Bu süreçte ortaya çıkan tepkiler kişiden kişiye değişebilir ama genel olarak bulunduğu bağlam ile uyumlu olması beklenir.

Patolojik Yas

Patolojik yas, yaşanan kaybın inkar edilmesi, bu kayıpla yüzleşmenin gecikmesi, zorlayıcı duyguların bastırılması sonucu ortaya çıkabilir.

Patolojik yasta normal yas sürecinin uzaması, 6-12 aylık zaman içinde yas tepkilerinde herhangi bir azalma olmaması, ileriye dönük planlar yapmama-adım atmama, süre ve yaşanan kayıpla orantısız tepkiler verme, kayıpla aşırı uğraş gibi durumlar söz konusudur. Bunların yanında ölen kişinin semptomlarını taklit etme, düşmanca tutum, yoğun öfke, iş ve sosyal hayatın bozulması, ağır depresyon gibi durumlar da görülebilir.

Patolojik yas durumunda psikolojik/psikiyatrik destek gerekmektedir.

 

Etiketler

PsikolojikPsikolojik destekPsikolojik belirtilerPsikiyatrik hastalıklarPsikolojik tedaviYas tutmaPsikiyatristYas tutma süreciYas tutmanın evreleriÖlüm sonrası yas tutmaYas tutmakYas tutma süreci nasıl düzelirYas tutma döneminde neler yapılırYas tutma sürecinde nasıl yardım almalıyasyas sürecinormal yaspatolojik yasanormal yas

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır