Niçin ims?

Niçin ims?

Aşırı hassasiyet ve kas kısalması ağrı kesicilerle ve diğer ağrı tedavilerinde kullanılan ilaçlarla tedavi edilemez. Ayrıca bu ilaçlar ağrının sebebini maskeler, mide-bağırsak, böbrekler,  kalp damar gibi hayati organlar için ciddi yan etki riskleri taşır.  Kas- iskelet sistemi sorunlarından kaynaklanan nöropatinin tedavisi genellikle daha zordur.

            İMS, aşikar bir zedelenme yada enflamasyon (yangı)  olmaksızın ortaya çıkan kronik kas- iskelet sistemi sorunlarının teşhis ve tedavisini içeren entegre bir ağrı tedavi sistemidir.

İMS radikülopati yapan ya da yapmayan kas iskelet sistemi ağrılarının tedavisinde modern batı tıbbı yöntemlerinin kullanılması ile yapılan bir tedavi metodudur. Bu tedavinin akupunkturla bir ilgisi yoktur. İğneler hastanın en az acı duymasını sağlayacak kadar çok ince ve derin kas dokularına rahatça ulaşacak kadar uzun olmalıdır, bu şartları ancak akupunktur iğneleri sağlar. Tedavi için normal mandrenli iğneler de kullanılabilir ancak bu iğneler hem kısadır, hem de kalındır.

          İMS de iyi bir muayene, röntgen, ileri görüntüleme yöntemleri birlikte kullanılmaktadır. Ancak kronik ağrılarda bu görüntülerden çok hastanın hikayesi ve muayene önemlidir.

           Tedavi; iğnelerin herhangi bir madde enjekte etmeksizin problemli ve sinirleri sıkıştıran kaslara uygulanması şeklinde yapılır.

           İğne gergin, hassas  kas bantlarının merkezi yerlerine uygulanmaktadır. Kaslardaki bu gergin ve kasılmış- kısalmış lifler sinir köklerindeki irritasyon  ve sıkışmadan sorumludur. Yine bu gergin bantlar diskleri sıkıştırarak sinirlere doğru baskı yapmasına yol açar.  Normal kaslara iğnenin batırılması genellikle  ağrısızdır, kısalmış  ve aşırı hassas kaslar iğneyi kavrar bu kavrama hasta tarafından bir kramp şeklinde algılanır.

Bu işlemin 3 adet sonucu vardır;

         Birincisi, kaslardaki gerilme refleksi uyarılır ve sonuçta refleks bir gevşeme oluşur (kasın boyu uzar).

         İkincisi, iğne kaslarda  küçük,  zedelenmeler yapar. Bu küçük zararsız zedelenmeler kanın bu bölgeye akmasını sağlar, bu da doğal iyileşme sürecini başlatır.

          Üçüncüsü, tedavi kasta elektriksel bir potansiyel oluşturur,  bu elektriksel potansiyel sinir fonksiyonunu normalleştirir.

          İMS kullanılan iğne, kas  iğciklerini uyarır. İMS tedavisinin amacı sinirleri sıkıştıran tahrip eden kısalmış ve kasılmış kasları gevşetmektedir. Aşırı hassas kasları gevşetmektedir. Aşırı hassas kasların hassasiyetlerini giderir. İMS kontraktür sonucu kısalan kasların uzatılmasına katkıda bulunur.

           İMS ağrıya sebep olan nöropatik  durumu da tamir eder.

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube