Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız, değişen ekolojik denge, artan iş ve yaşam stresi, yine sıkça adını duyduğumuz doğal olmayan beslenme ( katkı maddeli ürünler) biçimi, hayatımıza giren ve özellikle gençlerimizde adeta bir yaşam biçimine dönüşen ileri teknolojinin ( cep telefonu, bilgisayar, radyasyon, FM radyo dalgaları, mikrodalgalar, x ışınları vs) kullanılması ile GENÇ KUŞAKTA daha da artacağı aşikar olan VE KADINLARDA görülme sıklığı daha fazla bu rahatsızlığı biraz inceleyelim.
Hashimoto hastalığı; tiroid bezinin iltihabıdır. Bu iltihap; bildiğimiz basit bir boğaz iltihabı, bir üst solunum yolu enfeksiyonu sinüzit rahatsızlığı gibi , yada bir alt solunum yolu ve veya idrar yolu enfeksiyonu gibi genelde bakteriler ile oluşan ve anbiyotik tedavisi ile iyileşen bir iltihap değildir. Bu iltihab dediğimiz durum, kendi Vücudumuzun tiroid bezimize saldırması (otoimmun ) sonucu ortaya çıkan tiroid bezinin kısmen ve veya tamamen işlevini yitirmesi sonucu hormon salgıyamaması durumudur. İşte bu vücudumuzun kendi kendine yaptığı otoimmun dediğimiz bu durum yukarda saydığım faktörlerden dolayı giderek artmakta ve korkulan o ki artarak ta devam edecek.
NE GİBİ BELİRTİLER İLE KENDİNİ GÖSTERİR?
BELİRTİLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLİR. HASTALIĞIN ŞİDDETİ VE TANI ANINDAKİ DURUM'a ( ERKEN TANI ERKEN BAŞVURU, GEÇ TANI, GEÇ BASVURU GİBİ) GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR.
Halsizlik, Yorgunluk, Çabuk yorulma, çarpıntı, terleme, Sabah yorgun kalkma, uyku kalitesinde bozulma , saç dökülmesi, Yüzde ödem, , Göz altlarında şişlik, Ciltte kuruma, çatlama, pullanma, El ve ayaklarda ödem, bacaklarda şişme Soğuğa ve veya sıcağa tahammülsüzlük, çok üşüme, sıcakta bile sıkı giyinme, Kilo alma ve veya kilo verme , Kabızlık, yaygın vücut ağrıları, kas ağrıları Depresyon ve huzursuzluk, çabuk sinirlenme , kavgacı ruh hali, Hafıza zayıflaması, unutkanlık, Konsantrasyon güçlüğü, Adet düzensizliği, tekrarlayan gebeLİKLerde düşük yapma , kısırlık, İmpotans, Cinsel istekte azalma, gibi çok geniş bir yelpaze de belirti VE BULGULARI olabilir.
HASHİMOTO NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
YUKARDAKİ BELİRTİLERDE BAHSETTİĞİM GİBİ KİŞİNİN YAŞAM KALİTESİNİ CİDDİ ORANDA BOZAN YAKINMALAR İLE BİRLİKTE, BERABERİNDE BİRTAKIM DİĞER OTOIMMUN HASTALIKLARIN DA HASHIMATO RAHATSIZLIĞI OLANLARDA DAHA SIK GÖZÜKMESİ (Şeker hastalığı , böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, Testis ve yumurtalık iltihabı, Paratiroid hormon azlığı, Hipofiz bezi iltihabı, B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık, Vitiligo (ciltte beyaz alanlar olması) Romatoit Artrit (küçük eklem iltihabı) Trombosit isimli kan hücre azlığı, Myastenia gravis vb. (kaslarda ağrı ve güçsüzlük yapan bir kas hastalığı) ÖNEMİ Nİ DAHADA ARTTIRMAKTADIR.
TANI VE TEDAVİ:
AÇ KARINA SABAH ALINAN KAN ÖRNEĞİ İLE TİROİD BEZİNİN HORMON SALGIYAMAMASI SONUCU OLUŞAN EKSIKLIĞİN DERECESİ SAPTANIR VE UYGUN DOZLARDA HORMON TEDAVİSİ AĞIZ YOLU İLE VERİLİR. BELİRLİ ARALIKLAR İLE VERDİĞİMİZ İLAÇ DOZUNUN YETERLİLİĞİ, YİNE KAN TESTİ İLE TESPİT EDİLİR.