Neden çocuğum olmuyor?

Neden çocuğum olmuyor?

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin %15-20’sinde, kadın ve erkekte bir sorun olmadığı halde bu çiftler çocuk sahibi olamamaktadırlar. Bu duruma nedeni anlaşılamayan ya da açıklanamayan kısırlık diyoruz.

Bu çiftlerde yapılan en sık hata şu oluyor:

‘’Sizin değerleriniz normal, çocuğunuz olur, tedaviye gerek yok’’

söylemleri ile yıllar kaybediliyor.

Oysa 1 yıl içinde çocuk sahibi olunamadıysa, yapılan muayene ve testler normal bile olsa tedavi uygulanması gerekmektedir.

‘’Açıklanamayan kısırlık’’ tanısı alan çiftlerde tedavi için çeşitli seçenekler var.

Bu tedavilerden hangisinin seçileceğini 2 faktöre bağlı olarak uyguluyoruz.

Bunlar (1) ‘’Anne yaşı’’; (2) ‘’İnfertilite süresi’’dir.

Anne adayının yaşı 35’in üstündeyse ya da anne yaşı ne olursa olsun çocuk sahibi olma isteğinin süresi 5 yıldan uzun ise hastalarımıza direk tüp bebek tedavisi öneriyoruz.

Çünkü ileri anne yaşı, azalmış yumurta sayısı ve kalitesi demektir. Bu da döllenme başarısını ve embriyonun ana rahmine yerleşme şansını olumsuz etkileyen en önemli durumdur. Ayrıca zaman bu çiftlerin aleyhine işlemektedir. Bir yıl sonra bugünkü yumurtalık rezervi de kalmayabilir. O yüzden anne yaşı 35’i aştıysa direk tüp bebek en uygun seçenektir.

Anne adayı 35 yaşından genç ve infertilite süresi 5 yıldan kısa ise tüp bebek yerine, yumurta gelişim tedavisi ve zamanlanmış cinsel beraberlik ya da yumurta gelişimi ve aşılama (inseminasyon) tedavileri denenebilir.

Zamanlanmış beraberlik tedavisinde, annenin yumurtalıklarını hap ya da iğnelerle uyardıktan sonra kıvama geldiğinde çatlatıp, ardından belli zamanlarda cinsel beraberlik öneriyoruz.

Aşılamada ise yine yumurta geliştirme ve çatlatmanın ardından, baba adayının spermlerini yıkayıp, en hareketli spermleri direk olarak rahime veriyoruz. Böylece spermerlin yumurtaya ulaşmaları için kat etmeleri gereken mesafe kısalmış oluyor.

aşılama

Bu tedavileri en fazla 6 ay kadar sürdürüyoruz. Bu süre sonunda hala gebelik elde edilemediyse bu çiftlerin tüp bebek tedavisi almaları gerekir.

Genç bile olsa, daha önce bir kaç kez aşılama yaptırmış ve muradına erememiş çiftlerde, tekrar aşılamanın başarısı düşüktür. Bunlarda da tüp bebek uygulaması en mantıklı çözümdür.

Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yavuz Şimşek

Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında okul birincisi olarak tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2004 yılında Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. Daha sonra İngilterede Açık ve Laparoskopik (kapalı) ameliyatlar konusunda eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Ankara Büyük Doğum Hastanesi, Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmış olan Doç. Dr. Yavuz ŞİMŞEK, 2013 yılında Doçent Doktor unvanı almıştır. Daha sonra Kırıkkale Üniversitesi Kadın Doğum bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapmış ve 2015 yılında Hacettepe Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinden İnfertilite yan dal uzmanlığını almıştır. Doç. Dr. Yavu ...

Etiketler
Gebe kalmak için yapılanlar
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Prof. Dr. Yavuz Şimşek
Kırıkkale - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube