Neden bebeklik dönemi sünneti

Neden bebeklik dönemi sünneti

Türkiye’de oldukça seyrek olan bebek sünneti son yıllarda ciddi bir ivme kazanarak popüler hale geldi. Erkek çocuğunun sünnet için ilkokula gitmesi beklenip, merasim eşliğinde yapılan sünnet işlemleri, artık çocuğun ilk 1 yaşı içerisinde hatta yenidoğan döneminin atlatıldığı 20. günden itibaren ilk 3 ayda; çocuk, aile ve cerrahisi için en konforlu alduğu dönemde yapılmaktadır.

Yenidoğan sonrası bebeklik dönemi Sünneti Doktora Başvuruları Azaltır

Bebeklik döneminde sünnet yapılan çocuklarda; ilk 1 yıl içinde herhangi bir nedenle hastaneye başvurma oranları sünnetsizlerden 6 kat daha azdır. Ayrıca üriner enfeksiyon nedeniyle doktora başvuruları istatistiksel olarak 10 kat azalmaktadır.

Özellikle sünnet derisi darsa bunu zorlayarak açmaya çalışmak daha sonra ciddi darlıklara yol açabileceği için bu zorlamalardan kaçınmak ve gerekirse erken sünneti düşünmek mantıklı olacaktır.

En Uygun Zaman Aralığı ilk 1 yaş içinde;

Bilimsel araştırmalar da sünnetin en kolay uygulandığı ve atlatıldığı dönemin doğumun 1. ayından itibaren olan bebeklik dönemi olduğunu göstermektedir. Bunun da içerisinde ilk 3 ay en iyi, 3 ay ile 6. ay arası orta ve 9.aydan itibaren konforun azaldığı görülmektedir. Bu dönemde lokal sünnet (uygulama yapılacak bölgenin çevresinden uyuşturulması ile yapılacak sünnet işlemi) hem çocuk hem aile hem de cerrah için konforlu olacaktır. İki yaşına kadar devam eden bu dönemde 9. aydan itibaren sonra konforun azaldığı görülmektedir. Lokal anestezi ile sünnetin yapılabileceği ancak kişisel değişikliklerin yaşandığı 5 yaş sonrası ise ikinci dönemdir.

Lokal Anesteziden Korkmayın;

Lokal anestezi uzman ve tecrübeli ellerde yapıldığında zararı gözardı edilecek kadar az ancak doğasında olan hafif kızarıklık, şişlik ve hafif morlukların da ek müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçtiği anestezi çeşididir.

İyileşme Süreci Oldukça Kısadır;

Bebeklik döneminde yapılan diğer cerrahi işlemlerimizde de gördüğümüz gibi Klasik Cerrahi Estetik Sünnet işlemi sonrası iyileşmenin çok hızlı olduğu, Ağrı kesici fitil, tıbbi ve kozmetik açıdan verilen kremlerin kullanılarak, bebek bezinin kapatıldığı pansuman sonrası kontrollerimizde, bir çok ailenin " biz çocuğumuzun sünnet olduğunu bile anlamadık" söylemleri ile karşılaşmaktayız. Ayrıca ameliyathanede kullandığımız kendiliğinden eriyebilen, allerjik olmayan yumuşak ve estetik dikişler de en az iz ile iyileşmeye olanak vermektedir..

Ancak yine de bebek bezinin kullanıldığı bebeklik dönemi sünnetinde; sünnetin doğasında olan sünnet sonrası yaşanabilecek hafif kızarıklık, ödem, morluklar, travmatik kanamaların, ciltte kabuklanmaların çok azaldığı, ileri yaş sünnetlerine göre bu gibi durumların onda birine düştüğü görülmektedir.

Cerrahi işlemlerin hepsi değişik derecelerde travmaya yol açar ancak Lokal sünnet

Bebeklik döneminde belirgin travmaya yol açmaz;

Ailenin isteğine bağlı olamkla birlikte sünnet için önerilen yaş aralığı 1. ay ile 2 yaş arası ya da 5. yaştan sonradır. 2-5 yaş arası çocuklarda sünnet nadir de olsa bir takım psikolojik sorunlara yol açabilir. İlerleyen yaşlarda gerek sünnet olan arkadaşlarından gerek çevresinden duyacağı hikayelerle çocuk korkabilir, birtakım travmalara yol açabilir. Ancak bebeklikte yapılan işlemlerde hiçbir zaman hatırlayamayacak, travma sebebi olmayacaktır.

ŞU GİBİ DURUMLAR İLE KARŞILAŞILDIĞINDA MUTLAKA BİR ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANINA BAŞVURUNUZ.

1- Çocuğunuz yarım sünnetli ise veya idrar çıkış deliği normal yerinden daha aşağıda farklı bir yerde ise yada ince işiyor, uzun sürede idrarını tamamlayabiliyor ve işerken idrarını normalden daha ileri attırıyorsa idrar çıkış deliğinde darlık olabilir.

2- Çocuğunuzun testislerinin (yumurtalarında) torbalarında olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Testisler torbada değil ise yada arada yukarı kaçıyorsa,
3- Çocuğunuz ağladığı veya öksürdüğü zaman kasıklarında şişlik oluyorsa, çocuğunuzda Kasık Fıtığı olabilir,
4- Çocuğunuzun torbalarında şişlik varsa çocuğunuzda Su Fıtığı (Hidroseli) olabilir, Şişliği artıp azalıyorsa,
5- Çocuğunuzun torbasında ani gelişen ağrı kızarıklık oluşmuş ise Yumurtalık Burkulması (Testis Torsiyonu) olabilir. Dakikaların önemi vardır. Çok acil hastaneye başvurunuz,
6- Çocuğunuzun karnının sol alt tarafında ani başlayan karın ağrısı varsa gaz sancısı olabilir, öncelikle çocuğunuzu tuvalete gönderip gaz çıkarmasını sağlayınız. Eğer ağrısı geçiyorsa doktora gitmenize gerek yok takip edebilirsiniz. Çocuğunuzun düzenli tuvalete gitmesını sağlamanız yeterli olacaktır. Karın ağrısı ile birlikte kusması başlarsa,

7- Çocuğunuzun karnının sağ alt tarafında iştahsızlık ile birlıkte kusma ve karın ağrısı varsa Apandisit olabilir,
8- Çocuğunuzun bir yeri yanınca hemen kısa süreli soğuk su (Örneğin akan çeşme suyu) uygulaması yapınız. Yanık kreminiz varsa yaranın üzerine sürünüz. Başka hiçbir şey yapmadan,
9- Karın ağrılarında kesinlikle doktor görmeden ağrı kesici kullanmayınız. Hastalığın erken tanısını engellemiş olursunuz,
10- Çocuğunuzda sarı yeşil renkli kusma varsa, çocuğunuzda ameliyat gerektiren bir hastalık olabilir,
11- Küçük çocuklarınızın boncuk, bilye, nohut, fındık, fıstık, leblebi gibi cisimlerle oynamasına müsaade etmeyin. Bu cisimlerin nefes borusuna kaçmasına bağlı binlerce ölüm olayı meydana gelmiştir.
12- Çocuğunuz gece yatağını ıslatıyorsa,

13- Dışkılamada zorluk ya da gecikme olarak tanımlanan kabızlık bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir rahatsızlıktır, Ancak kabızlık tedavisi bazen diyette yapılacak değişiklikle olabileceği gibi bazen de bir dizi ameliyat gerektirebilir.

14- Kız çocukların labial füzyon dediğimiz vaginal yapışıklık olması; idrar yapma sonrası rezerv idrar kalarak idrar yolu enfeksiyonuna neden olacağından muhakkak bir Çocuk Cerrahisi Uzmanına başvurulmalıdır.

 

 

 


 

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Zafer Dörtdoğan

Op.Dr. Zafer DÖRTDOĞAN, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine,  Trakya ÜniversitesiTıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamlayarak Çocuk Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op.Dr. Zafer DÖRTDOĞAN, İstanbul Ümraniye'de bulunan Özel Çakmak Erdem Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Op. Dr. Zafer Dörtdoğan
Op. Dr. Zafer Dörtdoğan
İstanbul - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube