MYOM (RAHİMDE UR) TAKİBİ ÖNEMLİDİR.

Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş
21 Aralık 2015423 görüntülenme
Randevu Al
MYOM (RAHİMDE UR) TAKİBİ ÖNEMLİDİR.

Miyom kadınların %20 sinde görülen, rahimden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Myomlar her zaman şikayete neden olmazlar. Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadüfen yapılan ultrasonda tesbit edilir.

Büyük myomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık yada sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Özellikle myomun bulunduğu yere göre şikayetler değişir. Rahim içindeki myomlarda aşırı kanama yada sık kanama daha fazla görülürken, rahim duvarından dışarıya doğru büyüyen myomlarda barsak yada idrar torbasına bası şikayetleri daha ön planda olmaktadır. Yerleşim yerine göre bazı myomlar gebe kalmayı engeleyebilir yada geciktirebilir.

Myomlar özellikle gebelikte önemlidir. Erken gebelik döneminde düşük riskini, ilerleyen dönemlerde ise erken doğum riskini arttırırlar. Bulundukları yere bağlı olarak normal doğumu engelleyebilir yada doğum sonrası aşırı kanamalara neden olabilirler.

Myomlar menapoza giren hastalarda kendiliğinden küçülür.  Myomlar iyi huylu kitleler olmasına rağmen çok nadiren kanser hücreleri görülebilir.

Her myomu olan hastada hemen ameliyat düşünmeyiz. Myomu küçük olan ve herhangi bir şikayeti olmayan hastalarda 3-6 ay aralarla takip önerilir. Aşırı kanaması olanlarda, bası şikayetleri olanlarda yada myomu kısa süre içinde büyüyenlerde ameliyat düşünülebilir.

Bazen sadece myomu alırken bazen myomla birlikte rahmin alınması gerekebilir.  Ameliyat şekli hastanın yaşına, çocuk isteğine ve myomun bulunduğu yere göre değişir.

Rahim içindeki myomlar histerskopi dediğimiz alttan yapılan kapalı ameliyat tekniği ile kesi olmadan çıkarılır. Rahim duvarındaki myomlar ise açık ameliyat yada laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyatlarla çıkarılabilir. Yine gebelerde sezaryen sırasında uygun olan myomlar çıkarılabilir.

Myom çıkarılması ameliyatı sonrası hastada tekrar myom oluşması riski herzaman vardır. Özellikle alınamayacak kadar küçük olan myomlardan daha sonra tekrar büyük myomlar oluşabilir.

Ameliyat olamayacak hastalarda myomların büyümesini durdurmak ve bir miktar küçültmek için değişik ilaç tedavileri mevcuttur. Ancak bu ilaçlar hastayı suni olarak menapoza sokacağından daha çok ameliyat olamayacak hastalarda kullanılır. İlacı bıraktıktan sonra tekrar büyümeye devam eder. 

Etiketler

Histeroskopi nasıl yapılır?Myom tipleriLaparoskopik yöntemMyom boyutuMyom kanamasıMyom cerrahisiMyom büyüme hızıMyomun doğuma etkisiLaparoskopik ameliyatMyom operasyonuMyom nüvesiMyom uteriMyomatoMyom nodülüRahimde urMyomektomi nedirRahimde ur neden olurMyomektomi nasıl yapılırMyomektomi ameliyatı ve sonrasıMyomektomi sonrası ne kadar zamanda iyileşirim

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 8 Ocak 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır