Myom nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Myom nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Tüm kadınların yaklaşık %80'inde yaşamları boyunca herhangi bir dönemde myom gelişmektedir. Birçok kadın myomlar nedeniyle hiçbir semptom yaşamadığı için, görülme sıklığının daha yüksek olması da mümkündür. Myomlar kanserli oluşumlar değildir. Ancak, bazı türleri veya büyük boyutlu olanları ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.  

Myom nedir?

Myomlar, düz kas hücreleri ve fibröz bağ dokusundan oluşan iyi huylu tümörlerdir. Rahimde gelişen bu oluşumlar, çoğu zaman semptom geliştirmediği için tedavi gerektirmeyecektir. Myomların en önemli özelliği kanser olma potansiyeline sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, rahatsızlıkları olmayan kadınların düzenli kontrol yaptırmaları yeterli olacaktır.

Myomlar neden oluşur?

Myomların, rahim duvarında genetiği değiştirilmiş bir kas hücresi üretildiğinde oluştuğu düşünülmektedir. Birtakım bulgulara rağmen niçin oluştuğuna dair kesin bir neden yoktur. Ancak kanıtlar, hem genetiğin hem de hormonların rol oynadığını göstermektedir.

Östrojen ve progesteron, myomların büyümesini uyarabilir. Bunun ispatı, menopozdan sonra hormon seviyeleri düşük olduğunda myomların nadiren oluşması, hatta mevcut olanların küçülmesidir. Beslenme veya yaşam tarzı faktörlerinin myom gelişimini etkilediğine dair çok az bulgu vardır. Aile öyküsü, erken adet başlangıcı, şişmanlık, alkol kullanımı gibi etkenler, myom oluşturma riskini arttırabilir.

Submüköz myom nedir?

Bulunduğu yere göre 3 farklı tür myom mevcuttur.

Bunlardan ilki, submüköz myomdur. Rahim boşluğunda oluşan bu myomlar nadir görülen bir türdür. Fakat probleme en fazla neden olan türüdür. Çok küçük bir submüköz myom bile ağır kanamaya ve şiddetli adet dönemlerine yol açabilir. Aynı zamanda kısırlık faktörlerinden biridir.

Subseröz myomlar; rahimin dış tabakası altında gelişir ve duvarın dışına doğru genişler. Genellikle bir kadının adet akışını etkilemez; ancak pelvik ağrıya, sırt ağrısına neden olabilir ve çevresindeki organlarda baskı oluşturur. Subseröz myomlar bir sap veya kök benzeri baz geliştirebilir, bu da bir yumurtalık kitlesinden ayırt edilmesini zorlaştırır.

İntramural myomlar ise; rahim iç duvarında gelişir ve rahimin boyutunu artırarak içe doğru genişler. En yaygın görülen myom türüdür. Şiddetli adet kanaması ve birçok kadının yaşadığı semptomlarına neden olabilir.

Myom boyutları değişir mi?

Bir myomun büyüklüğü, tedavinin gerekli olup olmadığını belirleyen ana unsurdur. Rahim, yaklaşık 7 cm uzunluğunda ters armut şeklinde bir organdır. Küçük myomlar fark edilebilir semptomlara yol açmadığı için teşhis edilememeleri mümkündür. Buna karşılık, büyük myomlar rahim genişlemesiyle birlikte vücutta daha belirgin değişiklikler meydana getirebilir.

Myomlar, tek bir nodül veya kümeler halinde büyüyebilir. Boyutları 1 mm ile 20 cm arasında değişebilir. Çok büyük bir myom, rahimde 3.trimester bir hamileliğe eşdeğer boyutlara dek genişlemesine neden olabilir. Myomlar çok yavaş veya çok hızlı büyüyebilir. Yıllarca aynı boyutta kalabilen ya da kendiliğinden küçülen türler de mevcuttur.

Miyom zararları nelerdir?

Genellikle hiçbir zararı bulunmayan myomlar bazıları ciddi ve riskli sonuçlara yol açabilir. En sık görülen şikayetler şöyledir:

Ağır ve uzun adet dönemleri,

Periyotlar arasında anormal kanamalar,

Pelvik organlarda baskı,

Sık idrara çıkma,

Bel ağrısı,

Cinsel ilişki sırasında ağrı,

Kısırlık.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Şiddetli belirtiler meydana getiren ve boyutları büyük olan myomların tedavi edilmesi gerekir. Başlıca myom tedavileri şunlardır:

Tıbbi tedavi: Hem östrojen hem de progestin içeren geleneksel kombine oral kontraseptifler, myomlar ile ilişkili semptomlar için etkili bir tedavi sağlayabilir. Aşırı derecede ağır kanamayı azaltmaya ve adet dönemlerini düzenlemeye yardımcı olabilirler. Bu tedavi türü etkilidir, ancak ilaç kullanımı bırakıldığında semptomlar tekrarlanır. 

Rahim embolizasyonu: Myomlara olan kan akışı bloke edilerek uygulanır. Gelecekte bebek sahibi olmak isteyen kadınlara yapılmamaktadır.

Miyomektomi: Myomları çıkarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Genellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda kullanılır. Rahim boşluğundaki myomlar, histeroskop kullanılarak vajinal olarak çıkarılır. Bu prosedür, minyatür bir kamera ve cerrahi aletlerin rahim ağzı içinden rahim boşluğuna yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Rahim duvarları içinde bulunan veya dışa doğru uzanmış olan myomlar, laparoskopik yöntemler kullanılarak karın içerisinden çıkarılır.

Histerektomi: Myomlarla birlikte rahimin tamamen çıkarılmasıdır. Yalnızca çocuk sahibi olmak istemeyen ve kalıcı bir çözüm gereken kadınlara uygulanmaktadır.

Bu makale 13 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Havva Pars Ağargün

Op. Dr. Havva Ağargün Pars, 1968 yılında Kırşehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  2001-2002 yılında ABD’de University of Illinois at Chicago’da Reproduktif Endokrinoloji ve Infertilite Bölümünde çalışmış olan Op. Dr. Havva Ağargün Pars, Serbest Kadın Hastalıkları Uzmanlığının ardından 2009 yılında Memorial Hastanesinde Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri (Tüp Bebek) eğitimi ve sertifikası almış, İstanbul’da özel hastanelerde çalışmaya devam etmiştir. Hastalarına daha nitelikli zaman ayırmak için 2016 yılından itibaren kendi muayenehanesi'nde hasta kabul etm ...

Etiketler
Myom
Op. Dr. Havva Pars Ağargün
Op. Dr. Havva Pars Ağargün
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube