Modern insanın hastalığı: yorgunluk

Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
17 Aralık 20146097 görüntülenme
Randevu Al
Modern insanın hastalığı: yorgunluk

PSİKOLOJİK YORGUNLUK DİNLENEREK GEÇMEZ

Yorgunluk; ev işleri, ev ve iş arasında koşuşturmak, çocukların dersleri, ekonomik kaygılar, yeterli uykuyu uyuyamamak olarak karşımıza çıkıyor. Modern insanın hastalığını oluşturan psikolojik yorgunluk, dinlenerek geçmiyor.

Bütün hafta yorgun olan, hafta sonunu yatarak geçiren bir kişinin kendini dinlenmiş hissetmemesinin nedeni, psikolojik yorgunluktur ve bu yorgunluk dinlenerek geçmez. İnsan sadece fiziksel aktivite ile yorulmaz, günlük hayatın stresi, üzüntü, kendisine zaman ayırmadan sürekli bir şeylerle uğraşmanın sonucunda zihinsel yorgunluk oluşur. Kişinin tek düze çalışması, kendisine ait hobilerinin ve uğraşlarının olmaması sonucunda zihinsel yorgunluk da eklenir. Zihinsel yorgunluk bir süre sonra isteksizliğe, halsizliğe, baş ağrılarına, vücut ağrılarına, hazımsızlığa, uyku sorunlarına yol açar ve psikolojik sıkıntıların üzerine bir de endişeler eklenir. Kişi sabahları yataktan zor kalkar, güne yorgun başlar, akşamları yorgunluğu artmakta ve dinlenmeye çalışıp dinlenememektedir. Yorgunluk nedeniyle, kendisini fiziksel aktivitelerden geri çeker, arkadaşlarının gittikleri yerlere gitmez, en ufak fiziksel aktivite göstereceği durumlardan kaçınıp kendisini dinlenmeye çeker ve bu durum kendisini daha da yorgun hale getirir.

“Yorgunluğun Üstüne Gidin Ve Harekete Yönelin”

Dinlenmekle geçmeyen zihinsel yorgunluklar, aynı zamanda depresyon ve kaygı bozukluklarıyla bir aradadır, kişinin kendi içine daha çok kapanması, aktivitelerden ve insanlardan uzaklaşması onun sıkıntısını daha da çok arttırır. Sıkıntıları arttıkça yorgunluğu, yorgunluğu arttıkça sıkıntıları çoğalarak kısır bir döngü içine girer. Bu nedenle psikolojik yorgunluğu atmak için yapılması gereken en iyi şey, başlangıçta zor bile olsa bu yorgunluğun üstüne gitmek ve harekete yönelmektir. Fransızların bir sözü var Yaşam bisiklet sürmeye benzer, pedal çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz, o yüzden insan da hayatta mücadeleyi, hareket etmeyi bıraktığında düşmeye başlar ve bunu düzeltmenin en iyi yolu onun üstüne gitmesidir. Hepimiz yaşamışızdır. Kendimizi çok yorgun ve isteksiz hissettiğimizde, arkadaşlarımızın ısrarı ile dışarı çıkarız ve sonra kendimizi iyi hissederiz ve “İyi ki gelmişim” deriz. Ama gitmemek için de bir sürü bahane öne sürmüşüzdür.

Psikolojik yorgunluğa karşı;

Her gün düzenli olarak spor yapmak, bir saat yürümek, evden dışarı çıkmak, hafta sonları yatıp kendinizi dinlemek yerine arkadaşlarınızla buluşmak, ailenizle birlikte olmak, bir sinemaya gitmek, haftaya daha iyi başlamak için fırsat yaratacak ve enerjinizi arttıracaktır.  

 

Etiketler

Yorgunluk neden olurYorgunluğun sebepleriYorgunluk ve nedenleriYorgunluk için ne yapmalıYorgunluğa karşı ne yapılmalıYorgunluğu geçirmek içinYorgunluk ve çözümü

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır