Miyom tedavisi nedir? tedavisi

Miyom tedavisi nedir? tedavisi

Miyomların büyük bir kısmı hastalarda herhangi bir bulgu ve şikayete sebep olmaz. Ancak bir kısmında anormal kanamalar, rahatsız edecek derecede ağrılı ve kanamalı regl dönemleri, sırt ağrısı ve ağrılı cinsel birleşme gibi bir takım belirtilere rastlanabilir.

Bunun yanı sıra, bazı miyomlar kitle etkisiyle mesane üzerinde baskı yaparak mesanenin genişlemesini engeller ve hastanın sık tuvalete çıkmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde makata yaptığı baskı sonucunda sürekli bir tuvalet ihtiyacı varmış hissine yol açabilir.

Miyomlardaki en büyük sorunlardan biri de rahmin içindeki kitle gibi davranışlar sergileyerek gebeliğe engel olmalarıdır. Özellikle rahmin iç yüzeyine yakın olan miyomlar, sperm ve yumurtanın birleşiminden oluşan embriyonun tutunacağı uygun alanı bozabilirler.

Bunların yanı sıra, periyodik sağlık kontrollerinin atlanması sebebiyle farkında olunmayan bir takım miyomların büyümesi nedeniyle karnın alt bölümünde ele gelen bir kitle de miyom belirtisi olabilmektedir.

Tanı Yöntemleri

Miyomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkar, fakat kesin tanısı için hekim tarafından hastanın öyküsü alınarak muayenesi yapılır. Fizik muayene ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip ultrasonlardan faydalanılarak kitle tespit edilebilir.

Eğer kitle büyükse veya rahim dokusu tam olarak seçilemiyorsa herhangi bir karışıklığa yol açmaması adına MR da çekilebilir. MR görüntüleme yöntemiyle yumuşak dokularda detaylı bilgi alınabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Miyomların pek çoğu herhangi bir belirti veya şikayete yol açmaksızın, rastlantısal olarak tespit edilirler. Böyle miyomlarda genellikle herhangi bir tedavi verilmeksizin miyom periyodik olarak takip edilir. Bunun dışında tespit edilen miyomlar bir takım belirtilere yol açıyorsa tedavi planlanmalıdır. Tedavi de, genel olarak cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Ameliyat kararı hastanın yaşı, şikayetleri, miyom sayısı ve yerleşimi ile hastanın çocuk sahibi olup olmadığına göre verilir ve ameliyatın kapsamı belirlenir. Miyom ameliyatları iki şekilde yapılabilir birinci seçenek miyomun çıkarılması şeklinde yapılır. Hastanın çocuğu yoksa ve gelecek dönemlerde çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa, başka bir miyom çıkana kadarki sürede çocuk sahibi olabilmesi adına rahim fonksiyonun devam etmesi için miyomun çıkarılması işlemi uygulanmaktadır. İkinci seçenek ise rahimin tümüyle çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir. Miyomlar rahim tarafından çok sık üretilen tümörler olduğu için eğer hastanın çocuğu varsa ve başka çocuk doğurması söz konusu değilse 40’lı yaşlardan sonra rahmin tekrar miyom üretmemesi adına alınması tavsiye edilebilir.

Bu ameliyatlar birkaç farklı yöntemle uygulanabilir:

Histeroskopi

Bu yöntem de, ağrıya yol açan ve sık ya da şiddetli kanamaya neden olan küçük miyomlar vajinal yoldan girilerek alınıyor. Rahmin altında veya iç tabakasında yer alan miyomlar özel bir görüntüleme sistemi ile çıkartılır.

Kapalı Ameliyatlar

Kapalı ameliyatlar ise laparoskopik veya robotik cerrahi yöntemleriyle yapılır. Çok büyük olmayan miyomlar rahim yatağından çıkarılıp kalan rahim dokusu dikilerek hem kanamalara müdahale edilmiş olup hem de rahim duvarının sağlıklı iyileşmesi sağlanır.

Açık Cerrahi

Bu yöntem göbeğin üst kısmına kadar ilerlemiş çok büyük boydaki tümörlerin çıkarılmasını kapsamaktadır. Miyomların büyük olması sebebiyle laparoskopik veya robotik yöntemde çalışılacak alan bulunmadığından açık cerrahi yöntemiyle kesi yapılarak miyomlar temizlenir.

Cerrahi tercih etmeyen bazı uygun hastalarda ise ilaç tedavisine yapılabilir. İlaç tedavileri her ne kadar miyomları ortadan kaldırmasa da, miyomun neden olduğu aşırı kanamaların azaltılması ve miyomun kısmen küçültülmesine fayda sağlayabilir.

Bunların yanı sıra, uygun olan bazı hastalarda, girişimsel radyolojik tekniklerle kasık damarından ilerletilen bir kateter ile, miyomu besleyen damarlar kapatılarak miyomun küçülmesi sağlanabilir.

Bu makale 17 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nilay Karaca

Doç. Dr Nilay Karaca, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk  Hastalıkları E.A. Hastanesi'nde tamamlayarak 1999 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1999-2003 yılları arasında Bezmi Alem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman doktor olarak çalışmıştır. Ardından 2004 yılında Tüp Bebek eğitimi almak üzere Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndne görev yapmıştır. 2004 yılından itibaren üremeye yardımcı tedaviler ve tüp bebek alanında çalışmalarına devam etti. 2008 yılında Amerika’da Harvard Üniversitesi, Brigham and Women’s Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi’nde çalışıp araştırmalara katıldı. Mesleki çalışmalarına Özel Muayeneh ...

Etiketler
Histeroskopi
Doç. Dr. Nilay Karaca
Doç. Dr. Nilay Karaca
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube