Mikrosefali (kafa küçüklüğü)

Mikrosefali (kafa küçüklüğü)

Mikrosefali (Kafa küçüklüğü) , baş çevresinin çocuklarda yaşa göre olması gereken normal sınırlardan (<2 SDS) daha küçük olmasıdır. Küçük kafa doğal olarak küçük bir beyine işaret ettiği için ailelerde en korkulan problem nörolojik gelişim problemleri ve zeka geriliği dir. Hafif formda olanlarda nörolojik gelişim ve zeka normal sınırlarda olabilirken, ağır formlarında zeka geriliği sıklıkla görülebilmektedir. Mikrosefali (kafa küçüklüğü) anne karnında olan nedenlerden kaynaklanabileceği gibi doğum sonrası yaşanan hastalıklardan da kaynaklanabilir.

Mikrosefali ye neden olan faktörler

Beynin gelişimsel bozuklukları, beynin gelişememesi, korpus kallozum agenezisi
Genetik bozukluklar, Kromozom bozuklukları
Anne karnındayken bebeğin enfeksiyonlara (TORCH), toksinlere, ve damarsal kan akımını azaltan nedenlere maruz kalması
Doğum esnasında veya sonrasında bebeğin oksijensiz kalması
Kafa içi kanama
Menenjit, ensefalit (Beyin iltihabı) geçirmesi
Kronik kalp, akciğer, böbrek hastalıkları
Malnutrisyon (Yeterli beslenememe)

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet İbrahim Turan

Doç.Dr Mehmet İbrahim TURAN, Gaziantep'te doğmuştur.Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Gaziangtep Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniğinde 2010 yılında tamamladı. Yandal uzmanlık eğitimini Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde Çocuk Nörolojisi üzerine almasının ardından 2015 yılında Üniversite Doçentliği ünvanı aldı.

2015-2017 yılları arasında Pamukkale Üniversitesinde akademik çalışmalarıma devam etmiş olan Doç.Dr Mehmet İbrahim TURAN, 2017 yılından itibaren Özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Mikrosefalinin nedenleri
Prof. Dr. Mehmet İbrahim Turan
Prof. Dr. Mehmet İbrahim Turan
Gaziantep - Çocuk Nörolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube