Mide ülseri ile ilgili herşey

Mide ülseri ile ilgili herşey

Mide Ülseri Nedir?

Midemizin iç kısmında ve tamamen mideyi korumak için kaplanmış olan, yumuşak dokuya göre daha sert yapıda olan bir tabaka bulunur. Bu sert kaplamanın fiziksel ve bakteriyolojik olarak delinmesi, mide asidine karşı savunmasız kalan midenin, yaralanmasına sebep olur. Ülserin en büyük sebeplerinden biriside, ”Helicobacter Pylori” adındaki bakterilerdir. Aşırı stres ve buna bağlı sinirlilik, mide asidinde düzensizliklere sebep olur. Aşırı çay, alkol ve sigara tüketimi, sindirilmesi zor olan yiyecekler, kullanılan bazı ilaçların vakitsiz alımı, ülserin en büyük nedenleri arasındadır. Tam anlamı ile ülser, mide içerisinde yara demektir.

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?

Ülserin varlığı, kendini belli eden bir yapıdadır. Ancak hangi aşamada olduğu ve ilk zamanlarda başka rahatsızlıklar ile karıştırılabilecek belirtilerden dolayı, pek önemsenmez. Ülser hastalığı olan hastalarda bazen sırta vuran karın ağrısı, şişkinlik, mide kanaması ve geğirme gibi belirti ve bulgular olabilir.

Ülserde Ağrı Nasıldır?

Ülser hastalarında ağrı en önemli şikayettir. Karnın üst tarafında, sindirim sırasında kendini belli eder ve yiyeceklerin sindirimi sırasında bir miktar şiddetlenir. Ağrılar sürekli değildir. İleri düzeyde oluşmuş ülserlerde, ağrı uykudan uyandıracak kadar ciddi ve sert olmaktadır. Sindirim düzenleyicileri ile ağrı bastırılabilir, ancak ülserin tedavisi bu şekilde gerçekleşmez.

Ülser Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Mide içerisindeki ülser kanayabilir. Her ülser kanama yapabilir ancak bu nadir görülen bir durumdur. Kanamanın sindirim sistemi ile dışarıya atılması söz konusudur. Atılan kan, dışkılama yolu ile atılırken, genellikle koyu renkte, katran benzeri bir halde olur ve aşırı kanamalarda, kusma yolu ile atılması da söz konusudur. Kanamalı ülser vakalarında, karın ağrısı oldukça şiddetli olur, orta ve üst karın bölgesinde dengesiz şekilde oluşur.

Ülser Vakalarında Genel Sağlık Hali Nasıldır?

Sürekli, şiddeti değişen karın ağrıları yaşanır. Aç karnına mide bulantısı ve kanlı ülser durumlarında, kanlı kusmalar görülür. İştahsızlık ve kilo kaybı söz konusudur. Aşırı şekilde şişkinlik şikayeti, üst sindirim sistemi aracılığı ile gaz çıkarma görülür. İlerlemiş vakalarda ise ateşlenme, aşırı seviyede kan kaybı, titreme ve artık şuur kaybına varan sağlık sorunları görülebilmektedir.

Mide Ülserinin Teşhis Nasıl Konulur?

Mide ülseri teşhisinde en iyi yöntemdir Endoskopidir. Ucunda kamera olan bir sistem ile mideye girilerek, tüm detayların belirlenmesi söz konusudur. Ülser sebeplerinden olan bakterilerin varlığının tespiti için, endoskopi sırasında biyopsi yapılması ve Helicobacter Pylori bakterisinin araştırması yapılır. Tüm testler ve ülser durumu tam olarak belirlendikten sonra, artık etkili bir tedavi şekline geçilebilir. 

Mide Ülserinin Ciddiyeti Nedir ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Mide ülserleri çok ciddi bir hastalıktır. Tedavisi uzun sürebilen ve tekrarlaması söz konusu olan bir hastalıktır.

Ülser tedavisinde en fazla tercih edilen tıbbi yardımların başında, antibiyotik ilaçlar ve mide asidi düzenleyicilerdir. Tabi bu duruma gelmek için belirtiler ile vücudunuzu dinleyip, doktora erken vakitte gitmelisiniz. İlerlemiş mide ülseri, oluşumundaki etkenlere bağlı olarak kısa sürede kanamalı ülser vakasına dönüşebilir ve bu durum hayati bir önem taşımaktadır. Ülser yaraları, mide zarının tamamen kaybolması, mide içerisindeki kasılmanın durması ve midenin tıkanması gibi ciddi ölümcül durumlara yol açabilir.

Ülseri Olan Birinde Ameliyat gerekir mi?

Mide ülseri tedavisi için, ameliyat oldukça düşük bir oranda uygulanmaktadır. Ülserin aşırı derecede ilerleyerek, kanamalı bir hale gelmesinde kullanılması söz konusudur. Diğer ülser vakalarında, bakteri temizliği ile hastalığın tedavisi, başarılı şekilde gerçekleşmektedir.

Bu makale 28 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir. Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır. Birçok Ulusal ...

Etiketler
Mide asidi
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube