Mide kanseri

Mide kanseri tedavisi, kanserin evresine, yayılımına, türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler bulunabilir.

Mide kanseri

Cerrahi müdahale: Mide kanserinde cerrahi müdahale, kanserli hücreleri tamamen çıkarmak için kullanılır. Ameliyatta midenin bir kısmı veya tamamı çıkartılabilir. Bu işlemler açık veya kapalı yöntemlerle yapılabilir. Mide kanseri erken evrede teşhis edilirse ve kanserli hücreler sınırlı bir alana yayılmışsa, cerrahi müdahale tek başına etkili olabilir. Ancak, kanserli hücrelerin yayıldığı durumlarda kemoterapi gerekli olabilir. Metastaz durumlarında ise seçici olgularda yine ek cerrahi tedaviler kullanılabilir. Örneğin karaciğer metastazları uygun olgularda çıkartılabilir veya karın zarına yayılmış olan kanser ameliyatta sıcak kemoterapi ile yıkanabilir. Mide kanseri ameliyatında çevredeki lenf bezlerinin de yemizlenmesi gereklidir. En az 15 lenf bez imide kanseri ile birlikte çıkartılmalıdır. Mide kanseri karın zarına yayılmayı sevdiği için tümör ve lenf bezleri çıkartıldıktan sonra koruma amaçlı sıcak kemoterapi ile karın içi, karın zarı yıkanabilir.

Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçların kullanılmasını içerir. Mide kanseri tedavisinde kemoterapi, kanserin evresine, yayılımına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak farklı birkaç ilaçla birleştirilerek kullanılır.

Radyoterapi: Radyoterapi, yüksek enerjili ışınların kanser hücrelerini öldürmek için kullanılmasıdır. Mide kanseri tedavisinde, radyoterapi kemoterapi ve cerrahi müdahale ile birlikte kullanılabilir.

İmmünoterapi: İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok etmesine yardımcı olmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Mide kanseri tedavisinde immünoterapi, kemoterapi ile birleştirilerek kullanılabilir.

Hedefe yönelik tedaviler: Hedefe yönelik tedaviler, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılımını engellemeye yardımcı olan spesifik ilaçları içerir. Bu tedaviler, mide kanserinin belirli türlerinde etkili olabilir.

Mide kanseri tedavisi, sıklıkla birden fazla yöntemin bir kombinasyonu ile yapılır. Ancak esas tedavisi kanserli kısmın ameliyatla çıkartılmasıdır. Tedavi seçenekleri, hastanın özelliklerine ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Mide kanserinin tedavisi, erken teşhis edildiğinde daha başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

 

Bu makale 12 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp

Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, 1965 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.  Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nde 1990-1994 yılları arasında Genel Cerrahi ihtisasını tamamlamıştır.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nde Gastroenteroloji Cerrahisi üst ihtisasını yapmış ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak, 2005-2020 yılları arasında Gastroenteroloji Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Nakli Enstitüsü olarak görev yapmıştır.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
mide kanseri
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube