Mide gastriti

Mide gastriti

Midenin iç kısmında (yüzeyde) yer alan mukoza tabakasının iltihaplanması sonucunda görülür. Çoğunlukla erişkin kişiler görülen gastrit, pek çok kişinin ortak hastalığı durumuna gelmiştir. Gastritin genellikle midede şişlik, karın bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma ile başlayıp devamında gerginlik durumu ile kendini belli etmektedir. Ancak belirtiler herkes de aynı şekilde görülmeyebilir. Gastrit çok yaygın bir hastalıktır ama ülsere göre daha yüzeysel hasarı olmaktadır. Genel olarak bakteriyel enfeksiyon sonucunda oluşan gastrit, düzenli ve kontrol altında alınan antibiyotik ile düzelebilir. Gastritin oluşum nedenlerinden biri olan helicobakter pylori, kişilerin vücuduna girdiği andan itibaren gastrit oluşumuna zemin hazırlayıp ileride ciddi tehlikelere yol açabilir

Description: gastric cancer ile ilgili görsel sonucu

Gastrit Nedenleri Nelerdir?

Hastalığın oluşmasına yol açan en büyük etken Helikobakter pylori adı verilen bir enfeksiyon ajanıdır. Bu bakteri gastrit hastalığının oluşmasına yol açmaktadır. Çevresel etkenler, beslenme ve yaşam tarzı hastalığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle düzensiz beslenen, sigara tüketen ve fazla alkol içen kişiler de gastrit hastalığı diğer kişilere oranla daha sık görülmektedir. Yaşam tarzında stres olan ve panik sorunu yaşayan kişilerde gastrit hastalığı daha sık görülmektedir. Düzenli ve sağlıklı beslenme, stresten uzak bir yaşam ve egzersiz hastalığın iyileşmesine katkıda bulunacaktır.

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit hastalığında birden fazla belirti görülebilir. Bu belirtiler arasında en fazla görüleni ise hazımsızlık şikâyeti ve mide ağrısıdır. Çoğunlukla gastrit şikâyeti ile hastaneye gelen hastalarda mide bulantısı, ağza gelen acı su ve kusma gibi belirtiler olduğu ifade edilir. Unutulmamalıdır ki her hastanın gastrit belirtisi aynı şekilde olmayıp hastalığın ilerlemesi veya hastalığın kişiler de yeni oluşmaya başlaması ile belirtiler de farklılık gösterebilir.

Gastrit Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısı için bir genel cerrahi uzmanına yada gastroenteroloji uzmanına görülmeniz yeterli olacaktır. Hastalığın tanısını koyabilmek için uzman doktorun muayene de hastalığın hikâyesini dinlemesi yeterli olabilir. İlk muayene de hastalığın tanısı koyulmamış ise endoskopi tekniğine başvurulabilir. Ancak Endoskopi çoğunlukla 40 yaşı üstü kişiler de tercih edilmektedir. Gençler de görülen gastrit sorunu ilk muayene de anlaşılıp ilaç tedavisine başlanılıp ilaç verilir ve mide de yer alan ve gastrit sorununun oluşmasına neden olan asitler azaltılmaya çalışılır. 

Description: \\oknfilesrv\kullanici\abdulcabbar.kartal\Desktop\Adsız.png

Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Gastrit tedavisine geçilmeden önce hastalığın oluşum nedenine bakılır. Eğer hastalığın oluşumuna mide asitleri yol açıyor ise mide de bulunan asitleri gidermek için kişiye öncelikle ilaç verilir. Verilen bu ilaç ile mide asidi giderilmeye çalışır. Eğer gastrit oluşumuna H. pylori adı verilen bir bakteri yol açıyor ise kişiye en az 2 tane farklı antibiyotik takviyesi ve sadece iki hafta kullanılması gereken ilaç önerilir. Gastrit sorunu olan kişinin eğer kullandığı aspirin ve anti romatizmal ilaçlar var ise kişilerin bu ilaçları bırakması gerekir veya kullanım gerekliliği tekrar gözden geçirebilir. 

Bu makale 28 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Doç. Dr. Abdulcabbar KARTAL, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde  tamamlayıp Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Tıbbi ilgi alanları ve çalışma alanları: Böbrek Nakli, İleri Laparoskopik Cerrahi, Cerrahi Endoskopi, Obezite Cerrahisi (Botox, İntragastrik Balon, Sleeve, Bypass) Laparoskopik Fıtık Cerrahisi (TAP, TEPP, Ventral Herni), Laparoskopik ve Açık Kolorektal Cerrahi, Laparoskopik ve Açık Mide Kanseri Cerrahisi, Periampuller Tümör Ve Kalp Cerrahisi Benign Perianal Hastalık Cerrahisi'dir. Türk Cerrahi Derneği (TCD),Türkiye Travma ve Acil Cerrahi Derneği,Türk Kolorektal Cerrahi Derneği, Türkiye Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği'ne üyeliği bulunmaktadır. Birçok Ulusal ...

Etiketler
Gastrit değil reflüsünüz
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal
Kocaeli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube