Gastroskopi nedir?
Gastroskop adı verilen ince ve kıvrılabilen bir tüp yardımı ile sindirim sisteminin üst bölümünün video monitörde görülerek incelenmesi işlemidir. Bu işlem sırasında, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı (duodenum) incelenebilir ve gerekiyorsa iç organların fotoğrafları alınabilir. Bu sayede yemek borusu divertikülü, yemek borusu kanseri, mide fıtığı (reflü), midede polip, mide kanseri, gastrit vb. hastalıkların tanısı konulup ayırımı da gerçekleştirilebilir. Aynı anda gerekirse patolojik incelemeler için biyopsi de alınabilir.
Gastroskopi ne amaçla yapılır?
Gastroskopi hekiminizin karın üst bölümlerinde ağrı, karında şişkinlik, karında gaz, midede ekşime ve yanma, hazımsızlık, bulantı, kusma ve yutma güçlüğü gibi yakınmaları araştırmak amacı ile gerçekleştirilir. Bu sayede bu bölgenin ülser, gastrit, tümör vb. hastalıkların tanısı konulup ayırımı da gerçekleştirilebilir. Bu işlem sırasında gastroskop içinden geçirilen özel bir tel (biyopsi forsepsi) yardımı ile biyopsi yada parça alınabilir ve patolojik tetkike gönderilebilir. Biopsi için mutlak tümör şüphesi olması gerekmez. Örneğin mide ve on iki parmak bağırsağında gastrit ve ülsere yol açtığı bilinen Helikobacter pylori adlı bakterinin tanısının konulabilmesi amacı ile de biopsi alınabilir.
Gastroskopi için bir hazırlık gerekir mi?
Gastroskopi işlemi aç karnına (ortalama 8 saatlik bir açlık), yani gece yarısından sonra hiçbir şekilde su veya gıda almadan yapılmaktadır.
Gastroskopi işlemi nasıl yapılır?
Bu işlem, boğazınızın ağrı ve rahatsızlık duymaması için bir sprey yada bir jelle uyuşturulması ve çoğunlukla sakinleştirici bir ilacın verilmesi ile yapılmaktadır. Bu şekilde 5-10 dakikalık bir süre içinde mevcut olabilecek hastalığınızın tanısı konulabilecektir. Hastaların bazıları işlem sırasında hafif huzursuzluk hissettiklerini belirtirken, büyük bir bölümü işlem sırasında uyuya kalmakta ve işlemi hatırlamamaktadırlar.
Gastroskopi sırasında tedavi yapılabilir mi?
Bu işlem sırasında gastroskop içinden geçirilen özel aletler ile çeşitli girişimler yapılabilir. Örneğin, şüpheli aşanlardan biyopsi alınabilir, kanamaları durdurmak amacı ile enjeksiyon yapılabilir veya yakılabilir (koter ile) veya varsa polipler çıkartılabilir.
İşlem sonrası nasıl seyreder?
İşlem sırasında hava verilmesine bağlı olarak, geğirme gereksinimi duyabilirsiniz. Boğazınızda hafif yanma, batma yada huzursuzluk hissi olabilir. Tetkik sırasında ağrı duymamanız için sakinleştirici ilaç yapılmışsa, işlem sonrasında refleksleriniz etkileneceğinden, en az 2 saat araç kullanmayınız, önemli bir işiniz varsa bir yakınınızdan yardım isteyiniz. Doktorunuzun özellikle uyarması dışında, işlemden 1-2 saat sonra gıda alabilirsiniz.
Gastroskopinin komplikasyonları nelerdir?
Kullanılan ilaçlara karşı alerji gelişebilir veya çok nadiren biyopsi veya polip çıkartma yerlerinden kanama veya delinme olabilir. Kanama çoğunlukla işlem sırasında görülüp, durdurulabilir. Delinme çok ender de olsa cerrahi girişim gerektirebilir. Şiddetli karın ağrısı, ateş, titreme durumlarında doktorunuza başvurmanız uygun olacaktır.